Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη σερί άνοδος στις ευρωαγορές

Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε και σήμερα ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Πάνω από τα 80 δολ. το πετρέλαιο WTI. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Οι ανησυχίες για την κατεύθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ο επίμονος πληθωρισμός, η υποτονική ανάπτυξη και ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,4% στις 456 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,12% στις 7.851 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,35% στις 15.187 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,48% στις 7.077 μονάδες.

Στο μεταξύ, οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός πιο αργού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από ό,τι υπονόησε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Ενώ μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο παραμένει πιθανή, η προοπτική μιας μικρότερης αύξησης 25 μονάδων στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο κερδίζει υποστήριξη μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ανέφεραν οι πηγές.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν 8,6% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), επιβεβαιώνοντας έτσι την αρχική της εκτίμηση. Το ποσοστό σηματοδοτεί πτώση σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκαν κατά 0,8%. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή -για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- αυξήθηκε κατά 9,6% από τον Δεκέμβριο του 2021 και υποχώρησε 1,2% σε μηνιαία βάση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI ενισχύεται 0,4% στα 80,15 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.915 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0791 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v