Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη σταθερή, το Λονδίνο κινείται ανοδικά κατά 0,1%, το Παρίσι κατά 0,3%. Ανοδος 0,8% στη Μαδρίτη και 0,4% στο Μιλάνο.

Ηπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Συγκρατημένα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν αβέβαιοι για τις οικονομικές προοπτικές, ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα. Η Φρανκφούρτη σταθερή, το Λονδίνο κινείται ανοδικά κατά 0,1%, το Παρίσι κατά 0,3%. Ανοδος 0,8% στη Μαδρίτη και 0,4% στο Μιλάνο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αποφύγει την ύφεση φέτος, χάρη στις προσπάθειες της να περιορίσει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα συμβεί», είπε ερωτηθείς σχετικά, ενόψει της παρουσίας του στο Νταβός, όπου είναι ο μόνος επικεφαλής κυβέρνησης της G7 που δίνει το «παρών». 

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός πιο αργού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από ό,τι υπονόησε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Ενώ μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο παραμένει πιθανή, η προοπτική μιας μικρότερης αύξησης 25 μονάδων στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο κερδίζει υποστήριξη μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ανέφεραν οι πηγές.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παραμένει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, αφήνοντας τον στόχο βραχυπρόθεσμου επιτοκίου στο αρνητικό 0,1%. Είπε επίσης ότι θα διατηρήσει τον στόχο απόδοσης 10 ετών γύρω στο 0%, όπως ήταν τον Δεκέμβριο. Το ιαπωνικό γεν υποχωρεί πάνω από 2% μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων.

Στα στοιχεία από τη Γηραιά Ηπειρο, για δεύτερο μήνα κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Βρετανία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 10,5% τον Δεκέμβρη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο πληθωρισμός κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα από το 10,7% του Νοεμβρίου και το peak του 11,1% του Οκτωβρίου.

Στην εταιρική ειδησεογραφία, η Microsoft εξετάζει την περικοπή του 5% περίπου του προσωπικού της ή 11.000 θέσεων εργασίας, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο Sky News. O τεχνολογικός κολοσσός θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου στις 24 Ιανουαρίου.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v