Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Πτώση για τον Stoxx 600 μετά από έξι σερί ανόδους. «Βουτιά» στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

«O πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συμμετοχή της σε πάνελ στο Νταβός, με θέμα: «Finding Europe's New Growth».

Eπιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ΕΚΤ να λάβει «όλα τα μέτρα» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% «έγκαιρα».

Σχολιάζοντας την οικονομία της ευρωζώνης, η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι «έχουν γίνει πολύ πιο θετικά» την περασμένη περίοδο, με τις προσδοκίες για ύφεση να περιορίζονται τώρα μόνο στο τέταρτο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη 0,5% το 2023 «δεν είναι λαμπρές» αλλά είναι «καλύτερες από αυτές που φοβόμασταν».

Στο μεταξύ, μεγάλος αριθμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν αρχικά υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Σημείωσαν ότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ υψηλός και δικαιολογούσε μια αύξηση «του ίδιου μεγέθους με τον Οκτώβριο». Η αύξηση των επιτοκίων κατά λιγότερο από 75 μονάδες βάσης θα έστελνε λάθος μήνυμα και υπήρχε ο κίνδυνος να αντιληφθεί ως ασύμβατη με τον στόχο πληθωρισμού 2%, υποστήριξαν κάποιοι.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,55% στις 450 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,04% στις 7.749 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,71% στις 14.920 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,86% στις 6.951 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI ενισχύεται 0,7% στα 80,09 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,8% στα 1.922 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0803 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v