Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,4%, το Λονδίνο 0,9%, το Παρίσι 1,4%, η Μαδρίτη επίσης ενώ το Μιλάνο 1,1%.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Καθοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν τις οικονομικές προοπτικές, ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα. 

Το χαμηλότερο άνοιγμα στην Ευρώπη έρχεται μετά την πτώση του Dow Jones κατά πάνω από 600 μονάδες την Τετάρτη, καθώς η απογοητευτική μέτρηση των λιανικών πωλήσεων του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ δημιούργησε ανησυχίες για ύφεση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύθηκαν μεικτά την Πέμπτη, μετά την παρακολούθηση των απωλειών στη Wall Street.

Το καλύτερο ξεκίνημα χρονιάς για τις αποδόσεις των ομολόγων βοηθά να τροφοδοτήσει μια άνευ προηγουμένου πώληση χρέους από κυβερνήσεις και εταιρείες σε όλο τον κόσμο που ξεπερνάει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι τις ασιατικές εταιρείες και τις χώρες των αναπτυσσόμενων χωρών, σχεδόν κάθε γωνιά της αγοράς νέων εκδόσεων ανθίζει, εν μέρει χάρη σε ένα ράλι που είδε τα ομόλογα παγκοσμίως όλων των κατηγοριών να έχουν κέρδη 4,1% στην έναρξη της χρονιάς, καταγράφοντας την καλύτερη απόδοση από το 1999.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία από την Ευρώπη, ακινητοποιημένο θα μείνει μεγάλο μέρος της Γαλλίας σήμερα από τις απεργίες των συνδικάτων, τα οποία διαμαρτύρονται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Θα είναι επίσης ένα τεστ για την ικανότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αντιστέκεται στην πίεση από τους δρόμους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, εργαζόμενοι σε τομείς όπως οι σιδηρόδρομοι, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία ενάντια στο σχέδιο του Μακρόν να αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία στα 64 από 62.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 70 σεντς, στα 79,79 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 46 σεντς, βρίσκεται στα $84,52.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v