Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με θετικό τόνο ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

H Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,2% ενώ το Μιλάνο χάνει 0,2%.

Με θετικό τόνο ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

Με θετικό βηματισμό ξεκινούν τη νέα εβδομάδα συναλλαγών τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις οικονομικές προοπτικές. H Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,2% ενώ το Μιλάνο χάνει 0,2%.

Οι παγκόσμιες αγορές σταθμίζουν το ενδεχόμενο η Fed να ετοιμάζεται να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αφού τα οικονομικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν πτώση στις τιμές χονδρικής και στις λιανικές πωλήσεις.

Την Παρασκευή, ο αξιωματούχοςτης Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας αύξησης μόλις κατά 25 μονάδες βάσης την 1η Φεβρουαρίου, όταν η κεντρική τράπεζα θα δώσει την επόμενη ενημέρωση της πολιτικής επιτοκίων. Είπε επίσης ότι τα επιτόκια είναι ήδη αρκετά υψηλά ώστε να επιβραδύνουν την οικονομία.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε την Παρασκευή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές δεν είναι τόσο κακές όσο φοβόμασταν πριν από μερικούς μήνες – «αλλά λιγότερο κακές δεν σημαίνει ακόμα καλές». «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε.

Οι περισσότερες αγορές στην Ασία είναι κλειστές για τις διακοπές του Νέου Σεληνιακού Έτους.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, κέρδη 16 δισ. δολαρίων για τους πελάτες της πραγματοποίησε πέρυσι η Citadel του Ken Griffin. Ηταν τα μεγαλύτερα σε δολάρια από ένα hedge fund στην Ιστορία και μια ώθηση που καθιερώνει την εταιρεία του ως την πιο επιτυχημένη όλων των εποχών.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Citadel, η οποία διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού 54 δισ. δολαρίων, είχε απόδοση 38,1% στο hedge fund της και ισχυρά κέρδη σε άλλα προϊόντα πέρυσι, ισοδυναμώντας με κέρδη-ρεκόρ 16 δισ. δολαρίων για τους επενδυτές μετά τα τέλη, σύμφωνα με έρευνα της LCH Investments. Το hedge fund χρέωσε στους επενδυτές του 12 δισ. δολάρια σε προμήθειες και έξοδα το 2022.

Πτώση 15 μηνών ανέστρεψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ο δείκτης Deloitte Consumer Tracker ενισχύθηκε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο -19,7% και σημειώνοντας την πρώτη άνοδο σε πέντε διαδοχικά τρίμηνα. Η άνοδος αντανακλά το βελτιωμένο κλίμα στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών λόγω αυξήσεων μισθών ή εποχικών μπόνους, διαπίστωσε η έρευνα.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v