Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Πτώση για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 μετά από δύο μέρες ανόδου. Πιέσεις στο πετρέλαιο ενώ επιμένει ανοδικά ο χρυσός.  Υποχωρεί το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές παρά τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, αναπάντεχη επιστροφή σε μέτρια ανάπτυξη έκανε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις που θέλουν την ύφεση στο μπλοκ να μην είναι τόσο βαθιά όσο φοβόμασταν ή ακόμη και ότι μπορεί να ξεφύγει από την ύφεση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών αγορών (ΡΜΙ) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε στις 50,2 μονάδες αυτόν τον μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο.

Ο Ιανουάριος ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούνιο που ο δείκτης ήταν πάνω από το όριο των 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τη μέση εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters η οποία έκανε λόγο για 49,8.

Παράλληλα, για τέταρτο διαδοχικό μήνα αναμένεται να βελτιωθεί το γερμανικό καταναλωτικό κλίμα τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου GfK την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ινστιτούτο ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αυξάνεται στο -33,9 τον Φεβρουάριο από την αναθεωρημένη τιμή των -37,6 μονάδων τον Ιανουάριο. Είναι ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters κι έκαναν λόγο για -33,0.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,24% στις 453 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,35% στις 7.757 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,07% στις 15.093 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,26% στις 7.050 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI υποχωρεί 1,5% στα 80,38 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.933 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0870 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v