Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά οι ευρωαγορές, τα επιτόκια στο επίκεντρο

Τα καλά οικονομικά στοιχεία από την ευρωζώνη στέλνουν σήματα στους επενδυτές για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,4%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι σταθερό, η Μαδρίτη υποχωρεί 0,2% όπως και το Μιλάνο.

Αρνητικά οι ευρωαγορές, τα επιτόκια στο επίκεντρο

Αρνητικά γύρισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα στοιχεία που έδειξαν αναπάντεχη επιστροφή σε μέτρια ανάπτυξη για την επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Ιανουάριο. Τα καλά οικονομικά στοιχεία στέλνουν σήματα στους επενδυτές για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών αγορών (ΡΜΙ) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε στις 50,2 μονάδες αυτόν τον μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο. 

Ο Ιανουάριος ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούνιο με τον δείκτη πάνω από το όριο των 50, σημείο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τη μέση εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters η οποία έκανε λόγο για 49,8.Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη 0,2%, το Μιλάνο 0,3%.

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,4%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι σταθερό, η Μαδρίτη υποχωρεί 0,2% όπως και το Μιλάνο.

Στο μέτωπο των δεδομένων από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τέταρτο διαδοχικό μήνα αναμένεται να βελτιωθεί το γερμανικό καταναλωτικό κλίμα τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου GfK την Τρίτη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το ινστιτούτο ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αυξάνεται στο -33,9 τον Φεβρουάριο από την αναθεωρημένη τιμή των -37,6 μονάδων τον Ιανουάριο. Είναι ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters κι έκαναν λόγο για -33,0.

Τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Η κυβέρνηση δανείστηκε 27,4 δισ. λίρες τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο ποσό Δεκεμβρίου που έχει καταγραφεί, κυρίως λόγω των δαπανών για προγράμματα στήριξης της ενέργειας και των υψηλότερων τόκων χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v