Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι. Οριακή άνοδος για τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη. Στο επίκεντρο η Fed. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή των αποφάσεων της Fed στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,5% τον Ιανουάριο, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 9,2% του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα που κινείται καθοδικά στις χώρες του ευρώ.

Η αύξηση των τιμών βρίσκεται σε επιβράδυνση από τότε που κορυφώθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ήδη υποσχεθεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, φοβούμενη ότι χωρίς υψηλότερο κόστος δανεισμού, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εδραιωθεί πάνω από τον στόχο του 2%.

Επιπλέον, κατέβασε ταχύτητα η ύφεση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν τελειώσει, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν και η πτώση της ζήτησης μετριάζεται, οδηγώντας σε άνοδο της αισιοδοξίας.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε μηνών και στις 48,8 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 47,8 του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ένδειξη. Εξακολουθεί να είναι κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,03% στις 453 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,14% στις 7.761 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,35% στις 15.180 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,07% στις 7.077 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI υποχωρεί 1,2% στα 77,90 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.942 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0919 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v