Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες οι ευρωαγορές, στο προσκήνιο οι κεντρικές τράπεζες

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει από Τρίτη έως Τετάρτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για τις αυξήσεις επιτοκίων την Πέμπτη.

Συγκρατημένες οι ευρωαγορές, στο προσκήνιο οι κεντρικές τράπεζες

Επιφυλακτικά κινούνται τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,1%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 0,1%, η Μαδρίτη σταθερή και το Μιλάνο ανοδικά κατά 0,2%.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση κατά το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, αν και οι φόβοι για ύφεση παραμένουν.

Στην Ευρώπη, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση καθώς και ο ερευνητικός οργανισμός Ifo δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση φέτος.

Οι κεντρικές τράπεζες θα βρίσκονται στο προσκήνιο την επόμενη εβδομάδα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει από Τρίτη έως Τετάρτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για τις αυξήσεις επιτοκίων την Πέμπτη.

Διαδοχικές αυξήσεις  επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας η μάχη με τον επίμονο πληθωρισμό θα την οδηγήσει να αυξήσει το κόστος δανεισμού μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, oι ερωτηθέντες αναμένουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διατηρηθεί στη συνέχεια στο 3,25% για περίπου έναν χρόνο - έως ότου μια επιδεινούμενη οικονομία επιφέρει μια σειρά περικοπών κατά 25 μονάδες βάσης, που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024.

Στην εταιρική ειδησεογραφία, ακτιβιστής short seller ρίχνει στο καναβάτσο τον πλουσιότερο Ασιάτη. Ένα μικρό fund, το Hindenburg Research, έχει βάλει στο στόχαστρο τον Γκαουτάμ Αντάνι. Οι κατηγορίες για απάτη οδήγησαν σε sell-off που έφτασε τα $45 δισ.

Πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση στα κέρδη Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου ανακοίνωσε η σουηδική H&M, επηρεασμένη από την αδύναμη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το αυξανόμενο κόστος που δεν το πέρασε πλήρως στις τιμές. Η μετοχή της κάνει βουτιά 7% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οπως μεταδίδει το Reuters, τα λειτουργικά κέρδη κατά το τέταρτο οικονομικό τρίμηνό της ήταν 821 εκατ. κορώνες (79,7 εκατ. δολάρια) έναντι 6,26 δισ. πέρυσι και ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για 3,67 δισ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 30 σεντς, στα 81,33 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια κίνηση βρίσκεται στα $87,71.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Bund ενισχύεται 3,6 μονάδες βάσης, στο 2,25%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1%, με την ισοτιμία στο 1,087 δολάριο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v