Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και οικονομία

Η Φρανφκούρτη χάνει 0,2%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι οριακά αρνητικά, η Μαδρίτη κερδίζει 0,1% ενώ το ΜΙλάνο 0,4%.

Πιέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και οικονομία

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η προσοχή στρέφεται στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που ξεκινά την Τρίτη.

Οι traders αναμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης, αλλά θα παρακολουθούν τα σχόλια για ενδείξεις σχετικά με το πόσο περαιτέρω σκοπεύει να τα αυξήσει η Fed ή πότε σκοπεύει να τα μειώσει. Η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν τη δημοσίευση ΑΕΠ ευρωζώνης αργότερα σήμερα.

Η Γαλλία απέφυγε τη συρρίκνωση της οικονομίας της στα τέλη του 2022, κατευνάζοντας τις ανησυχίες ότι η υπ' αριθμόν 2 οικονομία της ευρωζώνης θα διολισθήσει σε ύφεση καθώς το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος περιορίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο.

Πτώση 6,4% σε ετήσια βάση έκανε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Δεκέμβρη του 2022, ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένος, όπως αποκάλυψε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) στην έκθεσή της την Τρίτη. Σε μηνιαία βάση, το ποσοστό ήταν 5,3% χαμηλότερο, αντιστρέφοντας την άνοδο κατά 1,9% του Νοεμβρίου και έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,2%.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ξεπέρασε τις προσδοκίες η UBS αναφέροντας 1,7 δισ. δολάρια κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ανεβάζοντας τα συνολικά ετήσια κέρδη της στα 7,6 δισ. δολάρια το 2022. Οπως σημειώνει το CNBC, οι αναλυτές ανέμεναν ότι η UBS θα έχει κέρδη 1,3 δισ. το τέταρτο τρίμηνο και 7,3 δισ. για το έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Διαπιστώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία αντέχει καλύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν τα επανειλημμένα σοκ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023, εκτιμώντας πως το φάσμα της ύφεσης απομακρύνεται για αρκετές χώρες, ιδίως στην ευρωζώνη, ενώ το πρόσφατο πλήρες άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας δημιουργεί κατ’ αυτό ελπίδες για επιπρόσθετη ώθηση.

Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 2,9% το 2023, κατά τη νεότερη έκθεσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα. 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v