Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Flat οι ευρωαγορές με το επίκεντρο σε πληθωρισμό και Fed

Οι traders αναμένουν σήμερα από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Η Φρανκφούρτη σταθερή, το Λονδίνο ενισχύεται 0,1%, το Παρίσι σταθερό. Στο 8,5% κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Flat οι ευρωαγορές με το επίκεντρο σε πληθωρισμό και Fed

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Τετάρτη με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αργότερα σήμερα όπως και τα στοιχεία πληθωρισμού ευρωζώνης που ανακοίνωσε η Eurostat.

Οι traders αναμένουν ευρέως αύξηση 25 μονάδων βάσης από τη Fed, αλλά θα παρακολουθήσουν στενά τα σχόλια για ενδείξεις σχετικά με το πόσο περαιτέρω σκοπεύει να τα αυξήσει η Fed ή πότε σκοπεύει να τα μειώσει.

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αναμένεται ότι έχει διαμορφωθεί στο 8,5% τον Ιανουάριο, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 9,2% του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα που κινείται καθοδικά στις χώρες του ευρώ. 

Aξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για τις αποφάσεις της, επιταχύνθηκε στο 7% από 6,9%, ενώ ένα ακόμη πιο περιορισμένο μέτρο που παρακολουθεί επίσης η ΕΚΤ, διατηρήθηκε σταθερό στο 5,2% -σημείο που είναι ιστορικό υψηλό- υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για επιβράδυνση στο 5,1%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, στις 49,2 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης Caixin General Manufacturing Purchasing Managers (PMI) στην Κίνα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η S&P Global σήμερα Τετάρτη.

Η απόδοση του κλάδου παρέμεινε σε ύφεση, για έκτο διαδοχικό μήνα, παρά την ελαφρά βελτίωση σε σύγκριση με τον Δεκέμβρη - το αποτέλεσμα ήταν κατά 0,2 μονάδες υψηλότερο από την προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα φτάσει πιο ψηλά, στις 49,5 μονάδες.

Κατά 1,1% αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση Nationwide Price Index που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη. Ηταν η πιο μικρή άνοδος από τον Ιούνιο του 2020.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, οι τιμές υποχώρησαν 0,6% - ήταν ο πέμπτος μήνας από τον Σεπτέμβρη που κινήθηκαν καθοδικά σε μηνιαία βάση και η πτώση ήταν χειρότερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές (-0,3%). Τέτοια παρατεταμένη κάθοδος δεν είχε συμβεί εδώ και 14 χρόνια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,3%, στα 79,10 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ κατά 0,1%, στα $85,52.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v