Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στη Fed

H Φρανκφούρτη χάνει 0,6%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,5%, η Μαδρίτη 0,2% όπως και το Μιλάνο. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια την Τετάρτη.

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στη Fed

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που ξεκινά την Τρίτη. Η διήμερη συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί την κεντρική τράπεζα να ανακοινώνει την της απόφαση για τα επιτόκια.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για το πόσο υψηλότερα θα οδηγήσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο τέλος του περασμένου έτους - ένα αποτέλεσμα χειρότερο από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί το οποίο καθιστά πιο πιθανή την ύφεση λόγω των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας. 

Στην εταιρική ειδησεογραφία, η Renault συμφώνησε να μειώσει το μερίδιό της στη Nissan Motor, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει μια μακροχρόνια πηγή τριβής στη συμμαχία των δύο δεκαετιών για να ανταγωνιστεί καλύτερα σε μια βιομηχανία που κινείται προς την ηλεκτροκίνηση και τον αυτοματισμό.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι εταίροι θα διατηρήσουν 15% σταυροειδείς συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για τη Renault να μεταβιβάσει λίγο πάνω από το 28% των μετοχών της στη Nissan σε γαλλικό trust, ανέφεραν οι εταιρείες σε δήλωσή τους τη Δευτέρα.

Η προσπάθεια του δισεκατομμυριούχου Gautam Adani μέσα από μια αναφορά 413 σελίδων να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην επιχειρηματική του αυτοκρατορία δεν δείχνει να δουλεύει, καθώς οι απώλειες στο χρηματιστήριο βαθαίνουν και βασικά εταιρικά ομόλογα σε δολάρια πέφτουν σε νέα χαμηλά.

Οι μετοχές των περισσότερων εταιρειών του Ομίλου Adani σημειώνουν νέα πτώση σήμερα παρά τη απάντηση του ινδικού ομίλου το Σαββατοκύριακο στους ισχυρισμούς για απάτη που διατύπωσε η εταιρεία short seller Hindenburg Research. Το τριήμερο selloff έχει πλέον διαγράψει την αγοραία αξία περίπου 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πεπεισμένη ότι μπορεί να διατηρήσει την κερδοφόρα πορεία της το επόμενο έτος και μετά δήλωσε η Ryanair, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ταξίδια και καθώς η εταιρεία λειτουργεί αεροσκάφη υψηλής χωρητικότητας και με μεγαλύτερη αποδοτικότητα όσον αφορά τα καύσιμα. Τα κέρδη μετά από φόρους στο δημοσιονομικό τρίτο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο έφτασαν τα 211 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 96 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Ακόμη 6.000 θέσεις ή περίπου το 8% του συνόλου κόβει η Royal Philips, καθώς η εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού μειώνει τα έξοδα ενώ παλεύει με δαπανηρές ανακλήσεις ορισμένων από τα καταναλωτικά προϊόντα της. Οι μειώσεις, οι μισές από τις οποίες θα εφαρμοστούν το 2023, έρχονται μετά τις 4.000 περικοπές θέσεων εργασίας που είχαν ήδη ανακοινωθεί πέρυσι. H μετοχή της κάνει άλμα 8%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό χάνει 53 σεντς, στα 79,15 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ με ίδια κίνηση βρίσκεται στα $86,13.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v