Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη πάνω από 1% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη έκλεισε 1,1% υψηλότερα, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 1,5%, η Μαδρίτη 1,2% και το Μιλάνο 1,7%. Αλμα έως 5% για τη μετοχή της Commerzbank. Ανοδος 0,9% για τη στερλίνα μετά την επίτευξη συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ανάκαμψη πάνω από 1% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, αφού σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση της φετινής χρονιάς την περασμένη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 1,1% υψηλότερα, με όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος. Η Φρανκφούρτη έκλεισε 1,1% υψηλότερα, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 1,5%, η Μαδρίτη 1,2% και το Μιλάνο 1,7%. Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής οδήγησαν τα κέρδη, με άνοδο 2,4%.

Η Commerzbank ήταν μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων, σημειώνοντας άνοδο 5% την πρώτη μέρα της επιστροφής στον γερμανικό δείκτη blue-chip DAX. Τα κέρδη υποχώρησαν ελαφρώς αργότερα μέσα στην ημέρα και οι μετοχές της τράπεζας ήταν 4,6% υψηλότερες στο κλείσιμο της αγοράς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ υπέγραψε τη Δευτέρα μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούνται από το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. 

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,9% έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας, φτάνοντας σε υψηλό συνεδρίασης του 1,2051 δολαρίου.

Προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα κυκλοφορήσουν από τη Γαλλία και την Ισπανία την Τρίτη, από τη Γερμανία την Τετάρτη και την Ιταλία και την ευρωζώνη την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δηλώσει ρητά ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, αν και οι επενδυτές αξιολογούν πόσο πιθανό είναι να προχωρήσουν σημαντικά πέρα από αυτό.

Την ίδια ώρα, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δείχνει μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών, η οποία - σε συνδυασμό με τη σφιχτή αγορά εργασίας και τις ανθεκτικές καταναλωτικές δαπάνες - έχει εντείνει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές σήμερα Δευτέρα, ενώ οι μετοχές στη Wall Street κινούνται ανοδικά μετά τη μεγαλύτερη πτώση τους για το 2023.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v