Τα macro έριξαν τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια την πρώτη μέρα του Μαρτίου. Άνοδος για την τιμή του χρυσού. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά τη νέα υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η συνολική δραστηριότητα στον Μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε ξανά τον Φεβρουάριο. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο 48,5 τον Φεβρουάριο, από 48,8 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μέτρηση.

Επιπλέον, υψηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και περιπλέκοντας περαιτέρω το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον στόχο, χωρίς να πλήξει την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 9,3% από 9,2% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 9%.

Παράλληλα, περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας την πρώτη ετήσια πτώση από την έναρξη της πανδημίας, καθώς ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων αποτέλεσαν χτύπημα για τους υποψήφιους αγοραστές.

Οι τιμές των ακινήτων κινήθηκαν αρνητικά κατά 1,1% τον Φεβρουάριο - ήταν η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, μετά την αύξηση κατά 1,1% τον Ιανουάριο, δήλωσε την Τετάρτη η πάροχος στεγαστικών δανείων Nationwide. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει συρρίκνωση 0,9%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,74% στις 457 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,49% στις 7.914 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,39% στις 15.305 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,46% στις 7.234 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI υποχωρεί 0,1% στα 77,01 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.847 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,9% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0674 δολ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v