Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρενάρει η θετική τάση στις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,5%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη 0,2%, το Μιλάνο 0,4%. Η βρετανική λίρα υποχωρεί 0,2% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο $1,202.

Φρενάρει η θετική τάση στις ευρωαγορές

Kαθοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, φρενάροντας τη θετική τάση που σημειώθηκε τη Δευτέρα. Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,5%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη 0,2%, το Μιλάνο 0,4%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, αναπάντεχη επιτάχυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία και την Ισπανία τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων και ενισχύοντας τους πολιτικούς κινδύνους για τους ηγέτες των δύο χωρών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας ρεκόρ, καθώς το κόστος των τροφίμων και των υπηρεσιών ενισχύθηκε. Στην Ισπανία σημείωσε άνοδο 6,1%. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα κέρδη τιμών θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 7% στη Γαλλία και θα επιβραδυνθούν στην Ισπανία.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE και η στερλίνα θα παρακολουθούνται στενά σήμερα, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ υπέγραψε τη Δευτέρα μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούνται από το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,9% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση της είδησης τη Δευτέρα, φτάνοντας σε υψηλό συνεδρίασης στο περίπου $1,2051. Η βρετανική λίρα υποχωρεί 0,2% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο $1,202.

Οι αγορές έχουν επίσης ενισχυθεί από την άνοδο της Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να ανακτήσουν κάποιο έδαφος μετά τη χειρότερη εβδομάδα της χρονιάς στη Wall Street. Και οι τρεις βασικοί δείκτες των ΗΠΑ έκλεισαν υψηλότερα, με τον Nasdaq Composite να οδηγεί τα κέρδη.

Στην εταιρική ειδησεογραφία, χαμηλότερα κέρδη προβλέπει η Bayer φέτος, καθώς η γερμανική εταιρεία αντιμετωπίζει πτώση των τιμών για τα γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου Roundup. Οπως σημειώνει το Bloomberg, η γερμανική εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει κέρδη ανά μετοχή έως και 7,40 ευρώ το 2023, χαμηλότερα από τα 7,94 ευρώ πέρυσι και κάτω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Η Santander σχεδιάζει να πληρώσει τα μισά κέρδη της στους επενδυτές τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς η ισπανική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την τιμή της μετοχής που βρίσκεται πίσω από τις ευρωπαϊκές ανταγωνίστριες. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τράπεζα ανακοίνωσε μια νέα τριετή στρατηγική σήμερα Τρίτη.

 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v