Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Επέστρεψε σε καθοδική τροχιά ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 μετά την άνοδο της Τετάρτης. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στις Κεντρικές Τράπεζες και στις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα πρέπει να φτάσει στην κορύφωσή του το χρονικό διάστημα από τώρα έως τον Ιούνιο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τον επαναφέρει στο στόχο του 2%.

«Το peak είναι κοντά, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός σήμερα στη Γαλλία και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Βιλερουά στην τηλεόραση France Info την Πέμπτη. «Θα φέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% μέχρι το τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025 - αυτό είναι μια δέσμευση, όχι απλώς μια πρόβλεψη».

Νωρίτερα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, κάνοντας τη μικρότερη άνοδο σε 12 μήνες. Οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν 1,4% μετά από τέσσερις διαδοχικούς μήνες πτώσης. Και τα δύο αποτελέσματα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,22% στις 459 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,63% στις 7.879 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 15.633 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 7.315 μονάδες.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές του Ομίλου Credit Suisse, μετά την ανακοίνωση της Ελβετικής Τράπεζας ότι “καθυστερεί τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης των αποτελεσμάτων της, μετά από έρευνα της τελευταίας στιγμής από τις Ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ, σχετικά με προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις”.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI ενισχύεται 0,4% στα 76,98 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.830 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0575 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v