Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον DAX 30 να σημειώνει τρίτη σερί πτώση από τα ιστορικά υψηλά. Άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Υποχωρεί το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η Βρετανία ξέφυγε από επτάμηνο διψήφιο πληθωρισμό τον Απρίλιο, αλλά παρά την απότομη πτώση, ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας που οι πιέσεις στις τιμές ήταν ισχυρότερες από ό,τι περίμεναν.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,7% από το 10,1% του Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. Ηταν η μεγαλύτερη πτώση του ετήσιου πληθωρισμού τα τελευταία 30 χρόνια και περισσότερο.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,81% στις 457 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,75% στις 7.627 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,92% στις 15.842 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,7% στις 7.253 μονάδες.

Οι πρώτοι γύροι των τεστ αντοχής στις τράπεζες της ευρωζώνης δείχνουν ότι πολλά ιδρύματα είναι σε καλή οικονομική κατάσταση, ωθώντας τις ρυθμιστικές αρχές να αναρωτηθούν αν πρέπει να ανεβάσουν ψηλότερα τον πήχη, σε μια περίοδο που το βλέμμα των επενδυτών είναι επικεντρωμένο στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα.

Τα αρχικά αποτελέσματα στη διετή αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής δείχνουν ότι οι δείκτες κεφαλαίου αρκετών τραπεζών είναι υψηλότεροι από ό,τι σε προηγούμενες ασκήσεις στο λεγόμενο δυσμενές σενάριο, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Παράλληλα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί και πάλι ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο του 2023 μετά από μια στασιμότητα που παρατηρήθηκε το προηγούμενο και μια συρρίκνωση στο προηγούμενο, δήλωσε η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η τράπεζα προέβλεψε ότι η χαλάρωση της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι εκκρεμείς παραγγελίες καθώς και η πτώση των τιμών της ενέργειας θα συμβάλουν στην αναδυόμενη ανάκαμψη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 1,8% στα 74,22 δολ. ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,2% στα 1.969 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0759 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v