Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,48% χαμηλότερα. Κινήσεις εξισορρόπησης μετά το θετικό κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας. Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στο Παρίσι και στον κλάδο ταξιδιών-αναψυχής.

Ήπιες απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές

Με μικρή μεν, πτώση δε έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε κινήσεις εξισορρόπησης μετά το θετικό κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, που ήταν συνέπεια της συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και τον περιορισμό των κρατικών δαπανών στις ΗΠΑ.

Ο βρετανικός FTSE 100 απώλεσε 0,1% στις 7.599 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX έχασε 0,54% και έκλεισε στις 15.963 μονάδες. Στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε 0,95% στις 7.200, ενώ στην Ιταλία ο MIB έχασε 0,78% και έκλεισε στις 26.856 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,48% χαμηλότερα, στις 459,93 μονάδες.

Οι μετοχές στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου έκλεισαν με απώλειες 0,27%, υποχωρώντας από κέρδη 1,1% νωρίτερα στη συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σε θετικό έδαφος. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή της την Κυριακή, ξεκινώντας από τον Ιούλιο. Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν θα κάνει αλλαγές στις προγραμματισμένες μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους.

Οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής οδήγησαν τις απώλειες. Ο αεροπορικός όμιλος Air France KLM υποχώρησε 3,3%.

Στην Ευρώπη, εξάλλου, οι traders εξακολουθούν να αναλύουν τον αντίκτυπο των στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη και που έδειξαν υποχώρηση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι το ποσοστό του 6,1% εξακολουθεί να είναι «πολύ υψηλό» και έδειξε, μαζί με άλλα στελέχη της ΕΚΤ, ότι ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχιστεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v