Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι. «Βουτιά» 4,1% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Νέα πτώση στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους μετά την καταρχήν συμφωνία Λευκού Οίκου- Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, κατά 2,5 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη φτάνοντας στις 96,5 μονάδες, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη. Την ίδια ώρα, ο δείκτης κινήθηκε αρνητικά κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας στις 95,2 μονάδες.

Παράλληλα, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές της ευρωζώνης έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, στις 12,2 μονάδες τον Μάιο από 15 τον προηγούμενο μήνα. Μέρος της μακροχρόνιας έρευνας για το οικονομικό κλίμα που διεξήχθη από αξιωματούχους των Βρυξελλών, αντικατοπτρίζει τις απαντήσεις των καταναλωτών σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές το επόμενο έτος.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,92% στις 456 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 1,38% στις 7.522 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,27% στις 15.908 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,29% στις 7.209 μονάδες.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, δήλωσε ο Λιθουανός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της τράπεζας Gediminas Simkus την Τρίτη, προσχωρώντας σε μια μεγάλη ομάδα αξιωματούχων που προτείνουν ότι μια σημαντική αύξηση του Ιουνίου δεν θα είναι η τελευταία.

«Νομίζω ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα έχουμε αυξήσεις 25 μονάδων βάσης στα βασικά επιτόκια», είπε ο Simkus στο Βίλνιους. «Θα συμβεί αυτό και τον Σεπτέμβριο; Είναι πολύ νωρίς για να πούμε», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 4,1% στα 69,66 δολ. ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,8% στα 1.979 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0722 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v