Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,1%, το Λονδίνο 0,9%, το Παρίσι 1,2%, η Μαδρίτη 0,9% και το Μιλάνο 1%.

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές

Θετικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού πέρασε από τη Γερουσία των ΗΠΑ το νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και του ανώτατου ορίου των κρατικών δαπανών για δύο χρόνια, ημέρες πριν από την προθεσμία αθέτησης υποχρεώσεων. 

Το επίκεντρο τώρα επιστρέφει στις προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ, στον κίνδυνο ύφεσης και στο αν η Federal Reserve θα αυξήσει, θα διατηρήσει ή ακόμη και θα εξετάσει την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων.

Πρόσφατα σχόλια από αξιωματούχους έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιλέξει να παραλείψει άλλη μια αύξηση στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, ωστόσο η εικόνα περιπλέκεται από τη συνεχιζόμενη ισχύ των δεδομένων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δαπανών και των παραγγελιών μεταποίησης. 

Στην Ευρώπη, μια σημαντική πτώση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2022 που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη δεν ήταν αρκετή για να... παρηγορήσει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είπε ότι το ποσοστό του 6,1% είναι ακόμα «πολύ υψηλό» και ότι ο κύκλος αυξήσεων επιτοκίων πρέπει να συνεχίσει μέχρι να καταστεί σαφές ότι ο πληθωρισμός θα κατέβει στον στόχο του 2% «έγκαιρα».

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έδωσαν ενδείξεις ότι θα αυξηθούν ξανά τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι οι προοπτικές για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο είναι πιο αβέβαιες. Δεν είναι τώρα η ώρα να στοχεύσουμε σε απότομες αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φάμπιο Πανέτα.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v