Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη σερί πτώση στις ευρωαγορές

Με απώλειες αποχαιρέτησαν τον Μάιο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Νέα πτώση στις ευρωαγορές με τους επενδυτές αναμένουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το χρέος από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,07% στις 451 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 1,01% στις 7.446 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,54% στις 15.664 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,54% στις 7.098 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Moody's προέβλεψε ότι θα υπάρξει «ήπια ύφεση» στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Σε νέα έκθεση, η Moody's προειδοποιεί ότι οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης θα οδηγήσουν σε «μείωση» της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και επίσης θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη το 2024.

Παράλληλα, περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους και ενισχύοντας τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λένε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν σύντομα να σταματήσουν.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα στο 6% τον Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. Η ετήσια άνοδος των τιμών είναι μικρότερη από το 6,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου.

Επιπλέον, μεγαλύτερη πτώση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, καθώς οι τιμές στην ενέργεια και sτα τρόφιμα συνέχισαν να κινούνται χαμηλότερα.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο έναντι ετήσιας ανόδου 7,2% τον Απρίλιο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,7% στα 68,98 δολ. ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,7% στα 1.990 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,7% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0665 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v