Πρωταγωνιστές οι πωλητές στις ευρωαγορές

Με απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ. Κλειστή η Wall Street.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια να λάβει αποφάσεις με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,02% στις 462 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,7% στις 7.588 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,96% στις 16.201 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,01% στις 7.314 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το βρετανικό χρηματιστήριο υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις σερί ανοδικές συνεδριάσεις.

Στο μεταξύ, η απόδοση του βρετανικού 2ετούς ομολόγου έπιασε υψηλό 15 ετών, στο 4,97% με τους επενδυτές να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της ισχυρής αγοράς εργασίας.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα νέους κανόνες για να καταστούν αποδοτικότερες και ασφαλέστερες οι διαδικασίες παρακράτησης φόρου στην ΕΕ για τους επενδυτές, τους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές (π.χ. τράπεζες) και τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών. Η πρωτοβουλία αυτή —βασικό στοιχείο της ανακοίνωσης σχετικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων για τον 21ο αιώνα και του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την Ένωση Κεφαλαιαγορών του 2020— θα προαγάγει τη δικαιότερη φορολόγηση, θα καταπολεμήσει τη φορολογική απάτη και θα στηρίξει τις διασυνοριακές επενδύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 0,9% στα 71,14 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,4% στα 1.963 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0925 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v