Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα οι ευρωαγορές, άνοδος 1% για τον DAX

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,1%, το Λονδίνο 1%, όπως και το Παρίσι και το Μιλάνο. Ανοδος 0,8% για τη Μαδρίτη. Απομακρύνεται το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μικρή οικονομική συρρίκνωση που σημειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Υψηλότερα οι ευρωαγορές, άνοδος 1% για τον DAX

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τα οικονομικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και προβληματίζονται για τις κάπως θολές προοπτικές του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,9% λίγο μετά το καμπανάκι, με όλους τους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,1%, το Λονδίνο 1%, όπως και το Παρίσι και το Μιλάνο. Ανοδος 0,8% για τη Μαδρίτη.

Οι κινήσεις της αγοράς έρχονται αφού ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 έκλεισε χαμηλότερα στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια αμετάβλητα για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση και έδωσε το σαφέστερο μέχρι στιγμής μήνυμα για επικείμενη μείωση των επιτοκίων, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές αφομοίωσαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναζητώντας ενδείξεις για το πότε ακριβώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές σε επίπεδο χονδρικής, ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Η μέτρηση του PPI αυξήθηκε κατά 0,2% μηνιαίως, λιγότερο από την εκτίμηση του 0,3% της πρόβλεψης του Dow Jones και όχι τόσο πολύ όσο η αύξηση του 0,6% τον Φεβρουάριο.

Παρείχε κάποια πιθανή ανακούφιση για τους επενδυτές που ελπίζουν στην έναρξη της χαλάρωσης της πολιτικής της Fed, αν και τα στοιχεία ήρθαν μόλις μία ημέρα μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό των καταναλωτών του Μαρτίου που ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, γεγονός που τροφοδότησε τους φόβους ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Στην Ευρώπη, η οικονομική παραγωγή της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, σε συμφωνία με τις προσδοκίες. Αυτό σηματοδοτεί μια περαιτέρω απομάκρυνση από τη μικρή οικονομική συρρίκνωση που σημειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Στο πιο χαμηλό από το 2021 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία. Κατέβασε ταχύτητα στο 2,2% τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v