Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΗΠΑ και ΕΚΤ

Η Φρανκφούρτη σταθερή, όπως και το Λονδίνο, το Παρίσι ενισχύεται 0,2%, η Μαδρίτη σταθερή ενώ το Μιλάνο κινείται οριακά αρνητικά.

Επιφυλακτικές οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΗΠΑ και ΕΚΤ

Ηπια κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου.

Η Φρανκφούρτη σταθερή, όπως και το Λονδίνο, το Παρίσι ενισχύεται 0,2%, η Μαδρίτη σταθερή ενώ το Μιλάνο κινείται οριακά αρνητικά.

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, με τη μέτρηση να ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών σε ετήσια βάση, αλλά να είναι ελαφρώς υψηλότερα σε μηνιαία βάση. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο από 3,2% τον Φεβρουάριο.

Παγκόσμιο sell off ομολόγων. Πρώτη φορά από τον Νοέμβρη ξεπερνά το 4,5% η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ. Ο πιο ισχυρός από τον αναμενόμενο πληθωρισμός ενισχύει την άποψη ότι η Fed δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια. 

Κόκκινη γραμμή πέρασε το γεν, νέο υψηλό 34 ετών για το δολάριο. Το νόμισμα ξεπέρασε τα ¥153 ανά δολάριο, μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αναζωπυρώνονται οι εικασίες της αγοράς ότι οι αρχές στο Τόκιο μπορεί να επιχειρήσουν να παρέμβουν.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αφήσει κατά πάσα πιθανότητα τα επιτόκια αμετάβλητα σήμερα, αλλά μπορεί να προσφέρει περισσότερες ενδείξεις για το αν θα ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Καμπανάκι από τον αδύναμο πληθωρισμό στην Κίνα. Δεν παίρνουν τα πάνω τους οι καταναλωτές. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν 0,1% υψηλότερος σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, χαμηλότερα από το 0,7% του Φεβρουαρίου και κάτω από το 0,4% που προέβλεπαν αναλυτές.

Αλμα 18% φέτος για το πετρέλαιο, στήριξη από τις γεωπολιτικές εντάσεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύονται πάνω από τα 90 δολάρια, αφού έκλεισαν 1,1% υψηλότερα την Τετάρτη, ενώ το West Texas Intermediate κινείται πάνω από τα 86 δολάρια.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v