Οι οίκοι τεντώνουν τα νεύρα των ευρωαγορών

Πιέσεις επικρατούν στις ευρωαγορές, μετά την απειλή του οίκου Moody’s για την αξιολόγηση των ΗΠΑ. Επιτείνει τις απώλειες η ιταλική δημοπρασία ομολόγων, μικτή εικόνα στα futures Wall. Ενισχύεται το ευρώ, νέο ρεκόρ χρυσού.

Πιέσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την απειλή του οίκου Moody’s για την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας αλλά και τη νέα υποβάθμιση της ελληνικής από τον οίκο Fitch.

Οι πιέσεις ήταν περιορισμένες στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, αλλά στην συνέχεια τα υψηλά επιτόκια στην ιταλική δημοπρασία ομολόγων επιτείνουν τις απώλειες.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,97% στις 5.849 μονάδες, ο DAX 0,71% στις 7.217 μονάδες, ενώ ο CAC εμφανίζει απώλειες 1,08% στις 3.752 μονάδες.

Μικτά πρόσημα επικρατούν στις αγορές futures της Wall Street.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης IBEX στην Μαδρίτη υποχωρεί 1%, ενώ ο ιταλικός FTSEMIB, που άνοιξε θετικά, υποχωρεί αυτή την ώρα 1,43%.

H ψυχολογία των επενδυτών παραμένει νευρική, μετά την προειδοποίηση της Moody’s ότι οι ΗΠΑ δεν θα προλάβουν να συμφωνήσουν σε αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους ώστε να αποφύγουν αδυναμίες πληρωμών, με αποτέλεσμα να πιθανολογείται «βραχεία» επιλεκτική στάση πληρωμών.

Σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη κρίση χρεών στην ευρωζώνη, όπου ο οίκος Fitch υποβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα στα χαμηλότερα επίπεδα του πλανήτη για ανεπτυγμένη οικονομία, η έντονη μεταβλητότητα κυριαρχεί για μία ακόμη συνεδρίαση στις ευρωαγορές.

Η προειδοποίηση της Moody’s ασκεί πιέσεις επί 2η συνεδρίαση στο αμερικανικό νόμισμα και το ευρώ έφτασε έως το 1,4240 δολ. και κινείται αυτή την ώρα με άνοδο 0,4% στο 1,4235 δολ. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού ανήλθε σε νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, στα 1.589,56 δολάρια ανά ουγκιά.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, έντονες είναι οι πιέσεις στους κλάδους λογισμικών.

Η μετοχή της Software διολισθαίνει 12% στη Φρανκφούρτη μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες, ενώ η SAP υποχωρεί 2,4%.

Στο Παρίσι η Alcatel-Lucent εμφανίζει απώλειες 2,3%.

Η Barclays Capital υποβάθμισε τις μετοχές των Petrofac (-1%) και AMEC (-1,4%), καθώς και των CGG Veritas (-2,7%) και Technip (-1,9%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v