Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωαγορές αποτιμούν αρνητικά τα stress tests

Τα αποτελέσματα των stress tests δεν "έπεισαν" τους επενδυτές στις αγορές που εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη. Απώλειες στις τράπεζες, άνοδος στα yields της περιφέρειας.

Τα αποτελέσματα των stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να χαρακτηρίστηκαν ικανοποιητικά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο δεν έπεισαν τις αγορές, που εξακολουθούν να ανησυχούν αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους.

Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,5%, στις 5.815 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης καταγράφει απώλειες 0,74%, στις 7.166 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,9% διαμορφώνεται ο δείκτης CAC του Παρισιού, στις 3.691 μονάδες.

Απώλειες 0,5% για τον ισπανικό IBEX, 0,8% για τον πορτογαλικό PSI. Πτώση 1,5%, στις 18.167, μονάδες εμφανίζει ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο. Και οι πέντε ιταλικές τράπεζες που συμμετείχαν στα ευρωπαϊκά stress test πέρασαν στις εξετάσεις.

Πάντως, τα yields στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα εκτινάσσονται και σήμερα, καθώς συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις γύρω από την κρίση χρεών της ευρωζώνης. Το yield στα 10ετή ιταλικά ομόλογα ενισχύεται 18 μονάδες βάσης, στο 5,85%, ενώ στο ισπανικό 10ετές ενισχύεται 16 μονάδες βάσης, στο 6,24%.

Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές: η Banco Comercial Portugues εμφανίζει απώλειες 5,1%, η Royal Bank of Scotland 3,8%, η Deutsche Bank 4,2% και η Societe Generale 3,7%.

Στον αντίποδα, θετικά αντιδρά η μετοχή της Philips στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, που περιλαμβάνουν μεν μεγάλες τριμηνιαίες ζημίες αλλά και πρόγραμμα επαναγορών 2 δισ. ευρώ.

Με κέρδη 1,9% αντιδρά η μετοχή της Thomas Cook στην ανακοίνωση ετήσιας παράτασης των δανειακών μηχανισμών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v