Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασανσέρ οι ευρωαγορές-το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Μεταβλητότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, αυτήν την πολύ κρίσιμη ημέρα για την ευρωζώνη. Ανεβοκατεβαίνουν οι δείκτες, αναλόγως με τις φήμες που εκπορεύονται σχετικά με την σύνοδο κορυφής.

Μεταβλητότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, αυτήν την πολύ κρίσιμη ημέρα για την ευρωζώνη και οι δείκτες ανεβοκατεβαίνουν, αναλόγως με τις φήμες που εκπορεύονται σχετικά με την σύνοδο κορυφής.

Οι τράπεζες ελπίζουν σε λύση στην κρίση χρεών, όμως ασκούν πιέσεις τα πολύ απογοητευτικά αποτελέσματα της Ericsson.

Η Ericsson AB, η μεγαλύτερη επιχείρηση ασύρματων δικτύων στον κόσμο, ανακοίνωσε αποτελέσματα που δεν ανταποκρίθηκαν στις προβλέψεις των αναλυτών, και η μετοχή του σουηδικού ομίλου διολισθαίνει 10%.

Οι ευρωαγορές άνοιξαν με θετικά πρόσημα, μετά τη γνωστοποίηση ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί κατέληξαν σε κοινή θέση σε ό,τι αφορά το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Οι λεπτομέρειες της κοινής θέσης -που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί- θα παρουσιαστούν στη σύνοδο κορυφής αργότερα σήμερα.

Ωστόσο, οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι είναι υπαρκτή η πιθανότητα επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας οδήγσαν στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια (πλην του… Ελληνικού), ενώ και το ευρώ κινείται σε χαμηλότερο επίπεδο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στον τραπεζικό κλάδο.

Στη συνέχεια πάντως και καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες διεξάγουν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, οι απώλειες περιορίστηκαν και πάλι και αυτή την ώρα δείκτης FTSE του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,28% στις 5.837 μονάδες, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κατά 0,17% στις 7.209 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 0,14% καταγράφει ο δείκτης CAC του Παρισιού.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για την Ιταλία, με τον FTMIB να υποχωρεί κατά 1,3% στις 18.539 μονάδες, ενώ τα χρηματιστήρια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κινούνται κατά 0,5-0,6% χαμηλότερα.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν την καλύτερη εμφάνιση μεταξύ των κλαδικών δεικτών των ευρωαγορών. Η Commerzbank ενισχύεται 3,7% και η Societe Generale 2%.

Η Alcatel-Lucent ακολουθεί την Ericsson και υποχωρεί 5%.

Κατά τα λοιπά, η AstraZeneca ενισχύεται 3,5% μετά την έγκριση της FDA για το σκεύασμα Brilinta.

Η Remy Cointreau κερδίζει 4,3% μετά την ανακοίνωση αύξησης 16% στις πωλήσεις.

Την ίδια ώρα, το δολάριο ενισχύεται έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να υποχωρεί στα 1,4155 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v