Σε κλοιό πιέσεων το ευρώ κάτω από το 1,23 δολ.

Σε ανοδικό κανάλι παραμένει το δολάριο έναντι του ευρώ. Αισιοδοξούν οι επενδυτές για τα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία. Συνεχίζονται οι πιέσεις στα νομίσματα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Σε νέο υψηλό δύο ετών κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ, παραμένοντας κάτω από το 1,23 καθώς οι αναλυτές αναμένουν καλά οικονομικά στοιχεία σε καταναλωτική εμπιστοσύνη και λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης της Παρασκευής.

Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg διαπραγματεύεται σε υψηλό άνω των πέντε ετών μετά την απροσδόκητη μείωση στις Κινεζικές εισαγωγές το Νοέμβριο, γεγονός το οποίο προκάλεσε αυξημένη ζήτηση για το δολάριο καθώς παραμένει ισχυρή η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Επιπλέον, ο δείκτης νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών υποχωρεί σε χαμηλό δεκατετραετίας καθώς το ρωσικό ρούβλι χάνει 39% σε σχέση με το δολάριο από τις αρχές του έτους και το νοτιοαφρικανικό ραντ διαπραγματεύεται σε χαμηλό έξι ετών.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Saxo Bank, John Hardy, «Τα θεμελιώδη στοιχεία είναι καλά για το δολάριο. Αντίθετα τα νομίσματα των οποίων η οικονομία στηρίζεται στο πετρέλαιο παραμένουν υπό πίεση. Η ανοδική πορεία του δολαρίου είναι αρνητικό παράγοντας για τις αναδυόμενες αγορές.»

Το δολάριο ενισχύεται 0,1% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2274 δολ. αφού πρώτα έπιασε υψηλό Αυγούστου 2012, στο 1,2247. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά 1,4%.

Επιπλέον το δολάριο υποχωρεί 0,5% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 120,82 γεν.

Παράλληλα, ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg κινείται χαμηλότερα 0,1% στις 1.121,10 μονάδες ενώ νωρίτερα είχε πιάσει υψηλό Μαρτίου 2009, στις 1.124,19 μονάδες.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v