Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διαμάχη ΕΕ-Ρώμης οδηγεί το ευρώ κοντά σε χαμηλό δύο μηνών

Το ευρώ έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν, εάν η κρίση συνεχιστεί, ιδιαίτερα καθώς το δολάριο δίνει τώρα ελκυστικές αποδόσεις, σημειώνουν οι αναλυτές. Η επιστολή της ΕΕ στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η διαμάχη ΕΕ-Ρώμης οδηγεί το ευρώ κοντά σε χαμηλό δύο μηνών

Υποχωρεί το ευρώ την Παρασκευή μετά την κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των δημοσιονομικών σχεδίων της Ιταλίας, μέσω επιστολής. Το γεγονός φέρνει νέες ανησυχίες σχετικά με τις διαφωνίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Η πολιτική διαμάχη για τον ιταλικό προϋπολογισμό έχει οδηγήσει το ευρώ σε αποδυνάμωση κατά 1% έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα.

Η Κομισιόν έστειλε επιστολή στη Ρώμη, στην οποία αναφέρεται σε μία «άνευ προηγουμένου» παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ευρώ διολισθαίνει 0,1% στο $1,1443, αφότου προηγουμένως άγγιξε το $1,1433, σημείο κοντά στο χαμηλό δύο μηνών του $1,1432 που είχε φτάσει στις 9 Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη των 19 και μία κρίση εκεί θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση σε όλο το μπλοκ.

«Το ευρώ έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν εάν η κρίση συνεχιστεί και (ιδιαίτερα) καθώς το δολάριο δίνει τώρα ελκυστικές αποδόσεις», σημείωσε ο Ulrich Leuchtmann, υπεύθυνος στρατηγικής συναλλάγματος της Commerzbank.

Το δολάριο σε σχέση με το γεν ενισχύεται 0,22% στα 112,43 γεν ανά δολάριο.

Η στερλίνα ενισχύεται 0,11% στο $1,3032.

Ο δείκτης δολαρίου –έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων- σταθερός στα 95,99.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v