Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ οδηγούν στην ασφάλεια του δολαρίου

Το αμερικανικό νόμισμα έχει πάρει ώθηση τις τελευταίες ημέρες, λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης στις άλλες ηπείρους, κυρίως στην Ευρώπη. Ενισχύεται η στερλίνα.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ οδηγούν στην ασφάλεια του δολαρίου

Κοντά σε υψηλό τριών εβδομάδων κυμαίνεται το δολάριο την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τη σχετική ασφάλεια του αμερικανικού νομίσματος, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη, το 2019 και 2020.

Το Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2019 και 3,6% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, από τις εκτιμήσεις του τελευταίου Οκτωβρίου.

Στη δεύτερη καθοδική αναθεώρηση των τελευταίων τριών μηνών, επικαλείται επίσης τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και το δυνητικό Brexit χωρίς συμφωνία, ως κινδύνους για το outlook, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι επενδυτές ήταν short όσον αφορά το δολάριο, από τα τέλη του 2018, λόγω των ανησυχιών ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα κάνει ένα διάλλειμα στις αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, έχει πάρει ώθηση τις τελευταίες ημέρες λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης στις άλλες ηπείρους, κυρίως στην Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ότι τα κέρδη του δολαρίου μπορεί να είναι υπερβολικά, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως δώσει κάποια κατεύθυνση αργότερα αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά το πότε θα αρχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε ο Manuel Oliveri, υπεύθυνος στρατηγικής νομίσματος της Credit Agricole, στο Λονδίνο.

Το ευρώ, με οριακές κινήσεις, αλλάζει χέρια στο $1,1363, το δολάριο σε σχέση με το γεν υποχωρεί 0,2%, στα 109,43 γεν ανά δολάριο, η στερλίνα κινείται ανοδικά κατά 0,1% και διαμορφώνεται στο $1,2904, ενώ ο δείκτης δολαρίου – έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων – σημειώνει μικρή ανοδική κίνηση και φτάνει στα 96,38.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v