Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εσπασε» το φράγμα του 7:1 η ισοτιμία γουαν-δολαρίου

Το κινεζικό νόμισμα έφθασε στην υπεράκτια αγορά συναλλάγματος σε μια ισοτιμία 7,0203:1 έναντι του δολαρίου, εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για άτακτο Brexit πιέζουν τη στερλίνα σε χαμηλό 23 μηνών έναντι του ευρώ.

Θεαματική πτώση κατέγραψε η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού, αφού ξεπέρασε το συμβολικό όριο των 7 γιούαν ρενμίνμπι ανά 1 δολάριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερό της επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, καθώς κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον για τις εμπορικές τους σχέσεις.

Το κινεζικό νόμισμα έφθασε στην υπεράκτια αγορά συναλλάγματος σε μια ισοτιμία 7,0203:1 έναντι του δολαρίου περί τις 10:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας), υποχωρώντας κατά 1,15% από την Παρασκευή, στο χαμηλότερό του επίπεδο από το 2010.

Η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος θα ευνοούσε τις κινεζικές εξαγωγές και θα μείωνε τις συνέπειες των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά εξαγόμενα αγαθά. Η κινεζική κεντρική τράπεζα πάντως διαβεβαίωσε ότι θέλει και έχει τα μέσα να διατηρήσει το γιούαν σταθερό.

Εν τω μεταξύ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών υποχώρησε νωρίτερα η στερλίνα έναντι του ευρώ και σε χαμηλό 31 μηνών έναντι του δολαρίου, καθώς εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο εντός άτακτου Brexit.

Αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στα 1,2157 δολάρια, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στα 1,2080 δολάρια, ενώ έναντι του ευρώ στις 91,85 πέννες.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,57% έναντι του δολαρίου, στα 1,1170 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v