Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κίνδυνος πολέμου στην Ουκρανία ρίχνει το ευρώ

Το ενιαίο νόμισμα καταγράφει απώλειες και τη Δευτέρα, φτάνοντας στο 1,1343 δολάριο, πολύ κάτω από το ανώτατο όριο της περασμένης εβδομάδας του 1,1495 δολαρίου.

Ο κίνδυνος πολέμου στην Ουκρανία ρίχνει το ευρώ

Κρατούν τη δύναμή τους το δολάριο και τα νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου τη Δευτέρα, με τους traders νευρικούς όσον αφορά την προοπτική πολέμου στην Ευρώπη ενώ παραμένει η αναταραχή από την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Ο κίνδυνος πολέμου στην Ουκρανία ώθησε το ευρώ χαμηλότερα την Παρασκευή, ενώ το ενιαίο νόμισμα καταγράφει απώλειες και τη Δευτέρα, φτάνοντας στο 1,1343 δολάριο, πολύ κάτω από το ανώτατο όριο της περασμένης εβδομάδας του 1,1495 δολαρίου. Η στερλίνα χάνει 0,2% και αλλάζει χέρια στο $1,353 ενώ ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, διατηρείται στα 96,07.

Τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας παραμένουν επίσης κάτω από τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας ενώ και το ρούβλι δυσκολεύεται υπό τον φόβο κυρώσεων ο οποίος πυροδότησε τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και σχεδόν δύο χρόνια την Παρασκευή.

Το γεν, νόμισμα ασφαλούς καταφυγίου, έχει σκαρφαλώσει στα 115,53 γεν ανά δολάριο από το χαμηλό πέντε εβδομάδων των 116,34 γεν ανά δολάριο την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για επίθεση, δήλωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος μεταβαίνει στο Κίεβο τη Δευτέρα και στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη, προειδοποίησε για κυρώσεις εάν η Μόσχα εισβάλει.

Η κρίση της Ουκρανίας ενισχύει το άγχος που είναι ήδη εμφανές στην ασταθή αντίδραση των αγορών στα υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, τα οποία εξαπέλυσαν στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve άνω των 160 μονάδων βάσης πριν από το τέλος του έτους.

Οι αναλυτές βλέπουν το ευρώ, το οποίο υποχώρησε 1,2% έναντι του γεν την Παρασκευή, και τα νομίσματα των χωρών εισαγωγής πετρελαίου να είναι αντιμέτωπα με τους περισσότερους κινδύνους από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v