Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλές πτήσεις για το δολάριο

Το ευρώ κεδρίζει 0,4%, στο 1,075 δολάριο, ενώ η στερλίνα με άνοδο 0,5% βρίσκεται στο $1,212.

Χαμηλές πτήσεις για το δολάριο

Πιέσεις ασκούνται στο δολάριο, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν μια σειρά από σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Federal Reserve ενόψει των κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού άλλων έξι νομισμάτων, διαπραγματεύεται 0,4% χαμηλότερα στις 103,03, υποχωρώντας από το υψηλό μήνα των 103,96 που έφτασε την Τρίτη. Το ευρώ κεδρίζει 0,4%, στο 1,075 δολάριο, ενώ η στερλίνα με άνοδο 0,5% βρίσκεται στο $1,212.

Ο δείκτης κατηφόρισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αφού ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια διαδικασία αποπληθωρισμού, αρνούμενος να πιέσει σθεναρά έναντι των προσδοκιών χαλάρωσης των επιτοκίων μετά την αναπάντεχα ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι από τους συναδέλφους του ήθελαν να επισημάνουν την Τετάρτη ότι απαιτούνται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για τον πλήρη έλεγχο του πληθωρισμού.

Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι «έχουμε να πάμε ακόμα πιο μακριά» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενώ ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μάλλον χρειάζεται ακόμη να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο πάνω από το 5%.

Η Fed αύξησε τα επιόκια κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα στο 4,50-4,75%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v