Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν ήταν τόσο καυτός ο πληθωρισμός και υποχωρεί το ευρώ

Το ενιαίο νόμισμα χάνει 0,4%, με την ισοτιμία στο 1,062 δολάριο. Η πιο μεγάλη άνοδος των τιμών καταναλωτή σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία είχε ενισχύσει την υπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Δεν ήταν τόσο καυτός ο πληθωρισμός και υποχωρεί το ευρώ

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν ήταν τόσο υψηλός όσο φοβόντουσαν οι επενδυτές με βάση τα αποτελέσματα που έβγαιναν από τις χώρες τις τελευταίες ημέρες.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 8,5% τον Φεβρουάριο από 8,6% έναν μήνα νωρίτερα λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, αλλά παρέμεινε πάνω από το προβλεπόμενο 8,2%.

Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς στα δεδομένα ήταν σιωπηλή μετά την άνοδο του ευρώ κατά 0,9% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη - ήταν το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα του τελευταίου μήνα, αφού οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα.

Ο θερμότερος από το αναμενόμενο γερμανικός πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ήρθε μετά από απροσδόκητα έντονες μετρήσεις στη Γαλλία και την Ισπανία, ενισχύοντας την υπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

«Ο πληθωρισμός ήταν σαφώς χειρότερος από ό,τι είχε προβλεφθεί, αλλά ίσως όχι τόσο κακός όσο αναμενόταν, δεδομένου ότι οι προσδοκίες είχαν αλλάξει μετά τα εθνικά δεδομένα τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Ben Laidler, υπεύθυνος στρατηγικής διεθνών αγορών, στην Etoro στο Λονδίνο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v