Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 28 ετών ο χρυσός

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές των πολυτίμων και βασικών μετάλλων, με τον χρυσό μάλιστα να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 (σχεδόν) ετών, ενώ ο χαλκός καταγράφει το τρίτο ανοδικό του τρίμηνο.

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές των πολυτίμων και βασικών μετάλλων, με τον χρυσό μάλιστα να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 (σχεδόν) ετών, ενώ ο χαλκός καταγράφει το τρίτο ανοδικό του τρίμηνο.

Πιο αναλυτικά, η αυξημένη ζήτηση για ράβδους χρυσού, λόγω της υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων, ώθησε την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στο υψηλότερο επίπεδο από το 1980.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της, αλλά και οι προοπτικές για περαιτέρω μείωσή τους, μειώνουν την ελκυστικότητα των δολαρίων, ενώ στην ενίσχυση της τιμής του χρυσού συμβάλουν και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, με ορισμένους αναλυτές να θεωρούν το μέταλλο ως ”μέσο προστασίας” απέναντι στον πληθωρισμό.

Τα συμβόλαια του χρυσού, αμέσου παραδόσεως, διαμορφώνονται υψηλότερα κατά 5,47 (+0,7%) δολάρια, στα 739,90 δολάρια η ουγκιά, η υψηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο του 1980. Το μέταλλο καταγράφει τριμηνιαία άνοδο της τάξης του 13,6%, ποσοστό που αποτελεί την μεγαλύτερη άνοδο από το γ΄ τρίμηνο του 1999.

Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια αμέσου παραδόσεως του αργύρου ενισχύονται κατά 12 σεντς (+0,9%), στα 13,67 δολάρια η ουγκιά.

Εν τω μεταξύ, την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων 10 μηνών καταγράφει η τιμή της πλατίνας, καθώς οι επενδυτές ”στοιχηματίζουν” σε αύξηση των αγορών από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τα συμβόλαια άμεσης παράδοσης της πλατίνας διαμορφώνονται στα 1.364,50 δολάρια η ουγκιά, αυξημένα κατά 5,50 δολάρια (+0,4%). Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η τιμή της πλατίνας έχει αυξηθεί κατά 8,8% αυτόν τον μήνα, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο.

Από το ”μέτωπο” των βασικών μετάλλων, ανοδικά κινείται ο χαλκός, καθώς οι εργαζόμενοι στην πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής του μετάλλου, στην Southern Copper Corp, ετοιμάζονται να κατέβουν σε απεργία.

Η τιμή του χαλκού (συμβόλαια παράδοσης 3 μηνών) ενισχύεται κατά 1,7% στα 8.155 δολάρια ο τόνος, ενώ εκτιμάται ότι το τελευταίο τρίμηνο έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 8%, μετά από κέρδη 10% και 8% τα προηγούμενα δυο τρίμηνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι απεργίες και οι διαταραχές στην προμήθεια του χαλκού, έχουν οδηγήσει την τιμή του μετάλλου 29% υψηλότερα από την αρχή του έτους.

Το αλουμίνιο διαπραγματεύεται 1% υψηλότερα, στα 2.523 δολάρια ο τόνος, το νικέλιο ενισχύεται κατά 1,6% στα 32.300 δολάρια ο τόνος, κέρδη 5 δολαρίων καταγράφει ο μόλυβδος στα 3.425 δολάρια, ενώ ο κασσίτερος κινείται 75 δολάρια υψηλότερα, στα 15.500 δολάρια ο τόνος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v