Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πτήση” υψηλότερα από τα 88$ για το πετρέλαιο

”Έκρηξη” έως τα 87,13 δολάρια για το αμερικανικό αργό, ενώ νέο ιστορικό υψηλό στα 83,52 δολάρια κατακτά και το brent. Γεωπολιτικές ανησυχίες (Ιράκ - Τουρκία), υποχώρηση αμερικανικών αποθεμάτων και επιστροφή των κερδοσκόπων οι παράγοντες που στηρίζουν το πετρελαϊκό ράλι.

Νέο ιστορικό υψηλό για το αμερικανικό αργό το οποίο εκτοξεύτηκε υψηλότερα από τα 88 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ και ο χρυσός παραμένει σε υψηλό 28 ετών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στο παραδοσιακό τους καταφύγιο.

Το αμερικανικό WTI έφτασε έως και τα 88,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ και το brent κατέκτησε ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό διαμορφούμενο στο επίπεδο των 83,52 δολαρίων.

Οι παράγοντες των ενεργειακών αγορών καταδεικνύουν ως βασικές αιτίες της εκρηκτικής πορείας των τιμών την τουρκική απειλή για εισβολή στο Β. Ιράκ, την υποχώρηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων του αλλά και τη μικρή αύξηση παραγωγής από τον OPEC.

Σαφώς σημαντικός παράγοντας, όπως προσθέτουν έγκυροι αναλυτές, δεν παύει να είναι και η επιστροφή στις αγορές εμπορευμάτων -κυρίως στο πετρέλαιο αλλά και σε βασικά και πολύτιμα μέταλλα- των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Η επιστροφή αυτή θεωρείται σχεδόν παραδοσιακή κίνηση, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην αρχή της περιόδου αύξησης της ζήτησης, καθώς έρχεται ο χειμώνας στο δυτικό ημισφαίριο.

Φυσικά, η γεωπολιτική αναταραχή παραμένει ”βαρίδι” για την πετρελαϊκή αγορά, με τον κ. Francisco Blanch, κορυφαίο αναλυτή του κλάδου εμπορευμάτων της Merrill Lynch, να υπογραμμίζει στους ”Financial Times” ότι ”οποιαδήποτε νέα κρίση στη Μ. Ανατολή μπορεί να οδηγήσει το πετρέλαιο έως και τα 100 δολάρια”.

Ανάλογες απόψεις εκφράζει στους ”F.T.” και ο κ. Doug Leggate, αναλυτής της Citigroup, ο οποίος σημειώνει ότι ”η διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου στα 90 δολάρια δεν μοιάζει πλέον καθόλου απίθανο ενδεχόμενο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v