Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο «έκαψε» τους επενδυτές το α' τρίμηνο

Αντιστρόφως ανάλογα κινήθηκαν πετρέλαιο και χρυσός το πρώτο τρίμηνο. Χειρότερο περιουσιακό στοιχείο παγκοσμίως ο μαύρος χρυσός, τη στιγμή που το πολύτιμο μέταλλο εμφάνισε το καλύτερο τρίμηνό του εδώ και έναν χρόνο.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου μετά το τριήμερο ράλι, ενώ οδεύει προς την ολοκλήρωση του τριμήνου με τις χειρότερες επιδόσεις από το 2015, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως η αυξανόμενη αμερικανική προσφορά υπονομεύει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για μείωση.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,28% στα 50,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 0,59% και διαπραγματεύεται στα 52,65 δολάρια.

Αυτό το τρίμηνο, τα futures του Brent εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες από όλες τις παγκόσμιες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τον Μάρτιο τα συμβόλαια είχαν τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Ιούλιο και μετά, καθώς η αύξηση στα αμερικανικά αποθέματα και στη δραστηριότητα εξόρυξης στις ΗΠΑ αντισταθμίζουν οποιεσδήποτε μειώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα συμβόλαια του Brent «έχασαν» περίπου 7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εμφανίζοντας τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες από τα τέλη του 2015, ενώ τα futures του αμερικανικού αργού οδεύουν προς τριμηνιαία πτώση 6,5%, επίσης καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τα τέλη του 2015.

«Δεν θα με εξέπληττε αν έβλεπα κάποια αποκομιδή κερδών ενόψει του Σαββατοκύριακου, μετά τις ισχυρές ανόδους τις τελευταίες μέρες», σχολίασε ο Carsten Fritsch, αναλυτής εμπορευμάτων στην Commerzbank.

«Η αναμενόμενη άνοδος στον αριθμό των αμερικανικών εξεδρών πετρελαίου αργότερα σήμερα προσφέρει κάποια επιχειρηματολογία για πώληση», πρόσθεσε.

Πτωτικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι. Ωστόσο ο χρυσός οδεύει προς το καλύτερο τρίμηνό του εδώ και έναν χρόνο, καθώς έχει υποστηριχθεί από την παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα και ιδιαίτερα τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη.

Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,24% στα 1.245,00 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,55% και διαπραγματεύεται στα 18,105 δολάρια η ουγγιά.

Έρη Σφαέλου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v