Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,02% στα 50,72 δολάρια, ενώ το Brent σημειώνει άνοδο 0,09% στα 53,04 δολάρια. Ελάχιστη άνοδο εμφανίζει ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί ενόψει γαλλικών εκλογών.

Ήπιες διακυμάνσεις διαγράφει το πετρέλαιο, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε και οδηγούνταν στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του εδώ και ένα μήνα, εξαιτίας αμφιβολιών για το αν οι περικοπές του ΟΠΕΚ στην παραγωγή μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία σε μια υπερκορεσμένη αγορά.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται ελάχιστα, κατά 0,02% στα 50,72 δολάρια. Το Brent σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,09% και διαπραγματεύεται στα 53,04 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, βασικά μέλη του ΟΠΕΚ, είναι υπέρ μιας παράτασης της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής στο δεύτερο μισό του έτους.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, ωστόσο, αρνήθηκε να διευκρινίσει το αν οι κορυφαίοι παραγωγοί θα παραμείνουν πιστοί σε μια παράταση, πριν τη συνάντησή τους στις 25 Μαΐου, αναφέροντας μόνο πως υποχωρούν τα παγκόσμια αποθέματα.

«Η κατάσταση σταδιακά βελτιώνεται από τις αρχές του Μαρτίου», δήλωσε.

Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters Eikon, πάντως, τον Απρίλιο απεστάλη δια θαλάσσης η ποσότητα ρεκόρ των 48 εκατ. βαρελιών αργού την ημέρα, νούμερο που μεταφράζεται σε άνοδο 5,8% από τον Δεκέμβριο.

«Η αναβίωση του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου συνεχίζει να σαμποτάρει (…) τις προσπάθειες σταθεροποίησης των κορεσμένων αγορών», επιβεβαίωσε ο Lukman Otunuga της FXTM.

Η αμερικανική παραγωγή έχει εκτοξευτεί κατά σχεδόν 10% από τα μέσα του 2016 σε 9,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα και πλησιάζει εκείνη των δύο κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών, της Σαουδικής Αραβίας.

Σταθεροποιητικά κινείται και ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί ενόψει των γαλλικών εκλογών. Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,04% στα 1.284,30 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι υποχωρεί κατά 0,38% και διαπραγματεύεται στα 17,950 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v