Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει το πετρέλαιο, υποχωρεί ο χρυσός

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,01% στα 50,12 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 1,04% στα 52,50 δολάρια. Πλήγμα για το χρυσό μαζί με άλλα ασφαλή καταφύγια, μετά την νίκη Μακρόν που αύξησε την όρεξη για ρίσκα.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου μετά τις εκτεταμένες απώλειες της περασμένης εβδομάδας, χάρη σε προσδοκίες πως ο ΟΠΕΚ θα παρατείνει τη δέσμευση για μείωση της παραγωγής σε όλη τη διάρκεια του 2017. Πάντως η ανελέητη αύξηση στην αμερικανική εξορυκτική δραστηριότητα δημιουργεί ένα πλαφόν στην άνοδο τιμών.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,01% στα 50,12 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,04% και διαπραγματεύεται στα 52,50 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχώρησαν απότομα την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας των πεισματικά υψηλών αποθεμάτων αργού και παρά τη συμφωνία ΟΠΕΚ.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί προσέθεσαν εξέδρες πετρελαίου για 14η εβδομάδα στη σειρά και διαμόρφωσαν το συνολικό αριθμό σε 688, παρατείνοντας μια ανάκαμψη 11 μηνών που αναμένεται να τονώσει την παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ το Μάιο σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

«Από τα χαμηλά της 27ης Μαΐου του 2016, οι παραγωγοί έχουν προσθέσει 372 εξέδρες (+118) στις ΗΠΑ», επεσήμανε σε σχετική έκθεσή της η Goldman Sach.

Η αμερικανική παραγωγή είναι αυτή τη στιγμή στα 9,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή κατά σχεδόν 10% μεγαλύτερη από τα μέσα του 2016, ενώ πλησιάζει τα επίπεδα του κορυφαίου εξαγωγέα στον κόσμο, της Σαουδικής Αραβίας.

«Το αμερικανικό αργό υποχώρησε και πάλι κάτω από το επίπεδο των 50 δολαρίων/βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών πως η απουσία μειώσεων στα αποθέματα μετά τις περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ, αποτελεί ένδειξη πως οι μειώσεις δεν είναι αρκετές για να εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση και να θέσουν κατώτατο όριο στις τιμές», υπογράμμισε σε σημερινή έκθεση ο William O'Loughlin, αναλυτής επενδύσεων στην Rivkin Securities.

Πηγή του Reuters τονίζει πως, πρόθυμοι να βάλουν φρένο στην πτώση τιμών, μια σειρά παραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ έχουν προτείνει να παραταθεί η ιστορική συμφωνία για άλλους έξι μήνες μετά τον Ιούνιο.

Οι traders αναφέρουν πως αυτό, καθώς και η προσδοκώμενη υποχώρηση στην ιρανική παραγωγή, προσφέρουν σήμερα κάποια στήριξη στις αγορές.

Οι ιρανικές εξαγωγές αργού προβλέπεται πως θα αγγίξουν χαμηλά 14 μηνών το Μάιο, πράγμα που υπονοεί ότι η χώρα δυσκολεύεται να τις αυξήσει αφότου εξάλειψε τα αποθέματα που είχε στα δεξαμενόπλοια. Οι εξαγωγές, ιδιαίτερα στις βασικές αγορές του Ιράν στην Ασία, έχουν αυξηθεί μετά την άρση των περισσότερων κυρώσεων ενάντια στην Τεχεράνη τον Ιανουάριο του 2016.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός άγγιξε σήμερα χαμηλά σχεδόν δύο εβδομάδων μετά την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών, προεδρικών εκλογών, εξέλιξη που τόνωσε τις μετοχές και πυροδότησε sell off στη ράβδο και σε άλλα ασφαλή καταφύγια.

Το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί κατά 1,23% και διαπραγματεύεται στα 1.273,20 δολάρια η ουγγιά. Πτώση 0,20% καταγράφει και το ασήμι, που διαμορφώνεται στα 17,82 δολάρια η ουγγιά. Κατά 0,4% υποχωρεί η πλατίνα, ενώ το παλλάδιο ενισχύεται 0,8% στα 978,05 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v