Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Saudi Aramco δίνει... ανάσες στην τιμή του πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,96% στα 46,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,80% στα 49,12 δολάρια. Απομακρύνεται ο χρυσός από τα χαμηλά οκτώ εβδομάδων.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του μαύρου χρυσού, αφότου το Reuters μετέδωσε την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία θα περικόψει την προσφορά της στην περιοχή, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΟΠΕΚ να αντιπαλέψει την αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή που απειλεί να εκτροχιάσει τα αποτελέσματα της συμφωνίας του.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,96% στα 46,32 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,80% και διαπραγματεύεται στα 49,12 δολάρια το βαρέλι.

Η κρατική πετρελαϊκή Saudi Aramco πρόκειται να μειώσει την προσφορά πετρελαίου προς πελάτες στην Ασία κατά περίπου επτά εκατομμύρια βαρέλια τον Ιούνιο, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου. Επτά εκατομμύρια βαρέλια αντιστοιχούν περίπου σε εισαγωγές δύο ημερών από την Ιαπωνία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα ο πετρελαϊκός κολοσσός διατηρούσε ακέραιες τις ποσότητες που εξήγαγε σε σημαντικούς πελάτες στην Ασία.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih δήλωσε ότι προσδοκά παράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής, σε όλη τη διάρκεια του έτους και πιθανώς μετά το 2017.

Ανοδικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι, ενώ το «κίτρινο μέταλλο» απομακρύνεται από τα χαμηλά οκτώ εβδομάδων λόγω αποδυνάμωσης του δολαρίου.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,57% στα 1.223 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,73% και διαπραγματεύεται στα 16,185 δολάρια.

Ωστόσο ο Edward Meir, αναλυτής στην INTL FCStone προειδοποίησε: «Πιστεύουμε ότι η πτώση του χρυσού μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.180 με 1.220 δολάρια, μια περιοχή καλής τεχνικής υποστήριξης».

«Στο σημείο εκείνο θα πρέπει να δούμε κάποιες αγορές, καθώς μια διόρθωση περίπου 10% από τα υψηλά θα πρέπει να καταστήσει την κατοχή του πολύτιμου μετάλλου πιο ελκυστική πρόταση που αξίζει το ρίσκο», πρόσθεσε πάντως.

Έρη Σφαέλου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v