Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια σταθεροποίησης στην αγορά πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό κυμαίνεται στη ζώνη των 46 δολ/βαρέλι, ενώ το Brent κινείται γύρω από τα 49 δολ, καθώς και οι δύο ποικιλίες προσπαθούν να σταθεροποιηθούν. Ανοδικά πιέζουν οι δηλώσεις της Σ. Αραβίας, πτωτικά η αμερικανική παραγωγή.

Προσπαθούν να σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου, ενώ νωρίτερα σήμερα ενισχύονταν κυρίως λόγω των δηλώσεων του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πως η συμφωνία των μεγάλων παραγωγών πιθανότατα θα παραταθεί για ολόκληρο το 2017, αλλά και ίσως προχωρήσει μέσα στο 2018.

Το αμερικανικό αργό κυμαίνεται στη ζώνη των 46 δολαρίων το βαρέλι, ενώ το Brent κινείται γύρω από τα 49 δολάρια. Και οι δύο ποικιλίες καταγράφουν διακυμάνσεις γύρω από αυτό το εύρος.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Khalid Al-Falih, εκτίμησε σήμερα πως οι αγορές πετρελαίου εξισορροπούνται έπειτα από χρόνια υπερπροσφοράς, ωστόσο πρόσθεσε ότι και πάλι αναμένει η συμφωνία του ΟΠΕΚ και άλλων εξαγωγέων να παραταθεί.

Τα σχόλια του Al-Falih ήρθαν αφότου ο μαύρος χρυσός κατέγραψε απότομες πτώσεις την περασμένη εβδομάδα λόγω άφθονης προσφοράς από χώρες που δεν συμμετέχουν στις περικοπές, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών όπου η παραγωγή αυξάνεται.

Η απόφαση για το αν το καρτέλ θα παρατείνει τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής, αναμένεται να παρθεί στην επόμενη επίσημη συνεδρίασή του, στις 25 Μαΐου.

«Το πετρέλαιο μπορεί να έχει δει το χειρότερο επίπεδο του sell off προς το παρόν, καθώς η αγορά στρέφει την προσοχή της στη συνάντηση του ΟΠΕΚ στα τέλη του μήνα», ανέφερε ο Jeffrey Halley, ανώτατος αναλυτής αγορών στην OANDA στη Σιγκαπούρη.

Traders αναφέρουν ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ενάντια στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν επίσης στηρίζει τις τιμές, καθώς εγείρει ελπίδες για μια πιο σταθερή ευρωπαϊκή οικονομία.

Ενισχύεται ο χρυσός, λόγω αναζήτησης ευκαιριών μετά τη βουτιά σε χαμηλά επτά εβδομάδων που κατέγραψε νωρίτερα στη διαπραγμάτευση και καθώς το ευρώ ισχυροποιείται από την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,62% στα 1.234,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,56% και διαπραγματεύεται στα 16,365 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v