Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,24% στα 46,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει ανάλογη άνοδο στα 49,46 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός υποχωρεί 0,21%, καθώς φθίνει η όρεξη για ασφαλή καταφύγια μετά τη νίκη Μακρόν.

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο εξακολουθούν να πιέζονται από τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα, καθώς και για την άνοδο της αμερικανικής παραγωγής αργού, που έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την αγορά.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,24% στα 46,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο της τάξης του 0,24% και διαπραγματεύεται στα 49,46 δολάρια το βαρέλι.

«Πραγματικά χρειάζεται να δούμε κάποια από τα στοιχεία να αρχίζουν να στηρίζουν την ιδέα ότι τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται», τόνισε ο Ole Hansen, ανώτατος manager στη Saxo Bank.

«Σχεδόν το ίδιο σημαντικό είναι το ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις διακυμάνσεων, σε όρους ανάπτυξης της ζήτησης», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, τα υψηλά αμερικανικά αποθέματα βενζίνης έχουν τροφοδοτήσει κάπως τις ανησυχίες για τη ζήτηση στις ΗΠΑ, όπου οι προσδοκίες για τις καταναλωτικές δαπάνες βυθίστηκαν σε χαμηλά τριών ετών τον περασμένο μήνα και οι πωλήσεις οχημάτων έχουν υποχωρήσει για τέσσερις μήνες στη σειρά, σε ετήσια βάση.

Σε αυτά, προστίθενται η μειούμενη δραστηριότητα στη μεταποίηση και η υποχώρηση των εισαγωγών εμπορευμάτων στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και μεγαλύτερο καταναλωτή ακατέργαστων υλών.

Παρότι ο ΟΠΕΚ έχει παραμείνει πιστός στη δέσμευσή του για μείωση της προσφοράς, η αμερικανική παραγωγή έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 10% από τα μέσα του 2016 και μετά, και «αυτό καθιστά δύσκολο να περιοριστούν τα αποθέματα στα επίπεδα όπου ο ΟΠΕΚ θεωρεί πως θα δει τις τιμές να αυξάνονται σημαντικά», τόνισε ο Greg McKenna, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην AxiTrader.

Ακόμη, η Bank of America Merrill Lynch επιβεβαίωσε ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού επηρεάζονται και από την επιβράδυνση στη ζήτηση. «Η ανάπτυξη της ζήτησης για πετρέλαιο φέτος είναι υποτονική», κάτι που εξηγεί το πρόσφατο απότομο sell off, πρόσθεσε.

Ο χρυσός βρίσκεται κοντά σε χαμηλά οκτώ εβδομάδων, καθώς φθίνει η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια μετά τη νίκη Μακρόν στη Γαλλία και την υποχώρηση των πολιτικών ανησυχιών για την Ευρώπη.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,21% στα 1.224,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,39% και διαπραγματεύεται στα 16,195 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v