Σε υψηλό 26 μηνών σκαρφάλωσε το πετρέλαιο

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015 το Brent, με «βοήθεια» από τις απειλές Ερντογάν να «κλείσει την κάνουλα» στο κουρδικό πετρέλαιο λόγω του δημοψηφίσματος. Στην άνοδο των τιμών συμβάλλει και η αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα.

Σε υψηλό 26 μηνών σκαρφάλωσε το πετρέλαιο
Η τιμή του Brent σκαρφαλώνει πάνω από τα 59 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της απειλής για τις εξαγωγές αργού από το Ιρακινό Κουρδιστάν μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του.

Η τιμή του Brent στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται κατά 0,8% στα 59,46 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει άνοδο 3,8% χθες στη Νέα Υόρκη, στα 59,02 δολάρια, το υψηλότερο κλείσιμο από τον Ιούλιο του 2015.

Από τον Ιούνιο, η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει αυξηθεί κατά 30%, καθώς περιορίζονται τα παγκόσμια αποθέματα, με τη ζήτηση σε βιομηχανοποιημένες χώρες να αυξάνεται ταυτόχρονα με αυτήν των αναδυόμενων αγορών για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

Η τιμή του West Texas Intermediate αυξήθηκε στα 52,35 δολάρια το βαρέλι (+0,3%) νωρίτερα σήμερα, έχοντας χθες καταγράψει άνοδο 3,1% στη Νέα Υόρκη, στα 52,22 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Ώθηση στις τιμές έδωσαν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε το Ιρακινό Κουρδιστάν ότι θα κλείσει τον βασικό εξαγωγικό αγωγό της περιοχής, καθώς αντιτίθεται στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

«Εμείς έχουμε την κάνουλα. Τη στιγμή που θα κλείσουμε την κάνουλα, τότε τελείωσε», δήλωσε ο Ερντογάν, χωρίς όμως να δηλώνει ξεκάθαρα πως θα προχωρήσει στο μπλοκάρισμα των περίπου 550.000 βαρελιών κουρδικού πετρελαίου ημερησίως, που μεταφέρεται στο Τσεϊχάν.

Οι κουρδικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί από το 2014, δίνοντας «πάτημα» στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν να σχεδιάσει μελλοντική ανεξαρτητοποίησή της από το Ιράκ, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ιράν, που φοβούνται πως θα αυξηθεί η αστάθεια στην περιοχή.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η αγορά πετρελαίου δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα με την απειλή για τις κουρδικές εξαγωγές, στις οποίες έχουν βοηθήσει διεθνείς εμπορικοί οίκοι όπως οι Vitol, Trafigura, Petraco και Glencore και η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft.

Στην πρόσφατη άνοδο της τιμής του αργού έχουν συμβάλει και οι αυξημένες εισαγωγές από την Κίνα, καθώς η χώρα «χτίζει» τα στρατηγικά πετρελαϊκά της αποθέματα, προκειμένου το Πεκίνο να προστατεύσει την κινεζική οικονομία από πιθανά μελλοντικά ενεργειακά σοκ.

Η ζήτηση από την Ασία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, καθώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θα βρίσκεται στη Σιγκαπούρη για το ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο Ασίας-Ειρηνικού.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο δήλωσε πως οι εξαγωγές αργού από τη Μέση Ανατολή προς την Ασία αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο διάστημα 2016-2040, στα 22 εκατ. βαρέλια ημερησίως.  «Για το προβλέψιμο μέλλον, μπορούμε να βασιστούμε στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ως τον βασικό προορισμό για τις εξαγωγές βαρελιών του ΟΠΕΚ και της Μέσης Ανατολής», σχολίασε.

Τα σχόλια αυτά έρχονται την ώρα που οι Αμερικανοί πετρελαιοπαραγωγοί, traders και εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών μεταβαίνουν στη Σιγκαπούρη προκειμένου να βρουν αγοραστές για το δικό τους αργό πετρέλαιο, απειλώντας να «κλέψουν» μερίδιο αγοράς από τον ΟΠΕΚ.

Σημειώνεται πως η ταχεία  αύξηση της παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας συνέβαλε στον υπερκορεσμό της αγοράς, ενώ το 2017 η παραγωγή αυξάνεται και πάλι, περιορίζοντας τις προσδοκίες για ένα παρατεταμένο ράλι στις τιμές του πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v