Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απομακρύνεται το αργό από τα υψηλά του 2015

Οι πολιτικές εντάσεις στο Ιράν και οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας οδήγησαν το πετρέλαιο σε υψηλό τριετίας. Μείωση για τα αμερικανικά αποθέματα που βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο της πενταετίας.

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν απώλειες σήμερα, απομακρυνόμενες από τα υψηλά του 2015. Το αμερικανικό αργό είναι στα 61,81 δολάρια ανά βαρέλι, 20 σεντς πιο κάτω ή 0,3% από το τελευταίο κλείσιμο. Είχε χτυπήσει υψηλό στα 62,21 δολάρια ανά βαρέλι την προηγούμενη μέρα, που ήταν η πιο δυνατή από τον Μάιο του 2015.

Το Brent είναι στα 67,88 δολάρια ανά βαρέλι, 19 σεντς ή 0,3% πιο κάτω. Οι επενδυτές λένε ότι οι πολιτικές εντάσεις στο Ιράν, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, έχουν οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα.

Οι τιμές του αργού βέβαια έχουν ούτως ή άλλως ενισχυθεί από την περικοπή στις παραγωγές του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, οι οποίες ξεκίνησαν πέρυσι τον Ιανουάριο και είναι προγραμματισμένες να διαρκέσουν όλο το 2018. Το γεγονός έχει βοηθήσει να «σφίξει» η αγορά.

Τα αμερικανικά αποθέματα κατέγραψαν μείωση κατά 7,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, φτάνοντας στα 424.46 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας. Πρόκειται για 20% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του προηγούμενου Μαρτίου και κοντά στον πενταετή μέσο όρο των 420 εκατ. βαρελιών.

Η τιμή του χρυσού καταγράφει απώλειες κατά 0,32% και βρίσκεται στα 1.317,30 δολάρια, η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v