Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη ετήσια πτώση για το αργό από το 2015

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν φέτος οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, που επιβλήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, οι εξαιρέσεις που δόθηκαν σε κάποιες χώρες και το ζήτημα της υπερβάλλουσας παραγωγής.

Πρώτη ετήσια πτώση για το αργό από το 2015

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, τελευταία μέρα trading της χρονιάς.

Το αμερικανικό αργό κερδίζει 0,6% στα 45,60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent με άνοδο κατά 1%, τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $53,77

Το brent έχει απώλειες περίπου 19% το 2018, μετά από δύο χρόνια ανοδικής πορείας, ενώ το αμερικανικό αργό κυμαίνεται περίπου 24% χαμηλότερα φέτος

Το μεγαλύτερο μέρος του 2018 οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά, οδηγούμενες από την υγιή ζήτηση και από τις ανησυχίες για την υπερεπάρκεια στην αγορά. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, που επιβλήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου.

Το brent αυξήθηκε περίπου 30% στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, φτάνοντας στο υψηλό των 86,74 δολαρίων ανά βαρέλι. Ηταν το πιο υψηλό σημείο από τα τέλη του 2014, όταν ξεκίνησαν οι τιμές να υποχωρούν εν μέσω αυξημένης τροφοδοσίας της αγοράς.

Προχωρώντας στη χρονιά, οι τιμές του brent έχασαν τα κέρδη τους, κάνοντας βουτιά κατά περίπου 40% από το υψηλό έτους, φτάνοντας στα περίπου 53,25 δολάρια ανά βαρέλι, σε ένα από τα πιο έντονα sell off των τελευταίων δεκαετιών.

Η πτώση ήρθε αφότου η Ουάσιγκτον έδωσε μία αναπάντεχα γενναιόδωρη εξαίρεση από τις κυρώσεις κατά του Ιράν, δίνοντας σε κάποιες χώρες την ευκαιρία να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Για την Κίνα, την Ταϊβάν, την Ινδία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ελλάδα προβλέφθηκαν εξαιρέσεις για ένα διάστημα 180 ημερών, από τις 5 Νοεμβρίου της φετινής χρονιάς.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απέδωσε τότε τις εξαιρέσεις σε «ειδικές συνθήκες», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

Σύμφωνα με τον Όιγκεν Βάινμπεργ, διευθυντή του τμήματος αναλύσεων φυσικών πόρων στην Commerzbank, η επιλογή των οκτώ προαναφερθέντων χωρών δεν είναι καθόλου τυχαία, δεδομένου ότι πρόκειται για «τους οκτώ μεγαλύτερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου».

Στο άμεσο μέλλον, το πρώτο χρονικό σημείο πίεσης του 2019 αναμένεται περίπου τον Μάιο του 2019 ή έναν μήνα νωρίτερα, όταν αναμένεται να συζητηθεί η παράταση των παραπάνω εξαιρέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v