Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση άνω του 1% στις αγορές πετρελαίου  

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,9%, στα 56,05 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent με πτώση κατά 1,4%, κυμαίνεται στα $65,95. Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο (+0,6%), στα $2,56 ανά εκατομμύριο BTU.

Πτώση άνω του 1% στις αγορές πετρελαίου

Σε πορεία για τη μεγαλύτερη μηνιαία αρνητική κίνηση από τον Νοέμβριο βρίσκεται το αργό, καθώς το κλίμα επιβαρύνεται από τις εμπορικές διαμάχες και τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των αμερικανικών αποθεμάτων.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1%, στα 56,05 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent με πτώση κατά 1,4%, κυμαίνεται στα $65,95. Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο (+0,6%), στα $2,56 ανά εκατομμύριο BTU. Κέρδη για τον χρυσό (+0,6%), στα 1.299,90 δολάρια/ουγγιά.

Ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό, τροφοδοτώντας φόβους και αναταραχές στις διεθνείς αγορές. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι από τη 10η Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ. Θα αυξάνεται 5% κάθε μήνα, ώσπου να φτάσει στο 25% τον Οκτώβριο.

Στόχος του είναι να πιέσει τη μεξικανική κυβέρνηση για να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την κεντρική Αμερική προς τα σύνορα των δύο χωρών.

Το κλίμα επιβαρύνουν και τα στοιχεία από την Κίνα. Συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα τον Μάιο, με επιβάρυνση από τις πιο αδύναμες παραγγελίες για εξαγωγές, εν μέσω κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Μάιο, από 50,1 τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν να φτάσει στις 49,9 μονάδες.

«Δεν είναι όλα καλά στον οικονομικό κόσμο, τουλάχιστον σύμφωνα με τους traders ομολόγων και εμπορευμάτων», σημειώνει ο Michael McCarthy, επικεφαλής υπεύθυνος στρατηγικής της CMC Markets, στην Αυστραλία. «Αυτές οι κινήσεις στις τιμές υποδηλώνουν επιδεινωμένο κλίμα όσον αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης», προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v