Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από το 10% το ελληνικό 10ετές

Αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη και τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ωθούν τους επενδυτές στο "ασφαλές καταφύγιο" των γερμανικών bunds. Σε χαμηλά-ρεκόρ οι αποδόσεις των ολλανδικών, βελγικών, αυστριακών και φινλανδικών τίτλων. Άνω του 14% η απόδοση του ελληνικού 3ετούς.

Οι φόβοι για αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και τις ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την επίπτωσή τους στις αγορές, «στέλνουν» σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των γερμανικών bunds, και σε χαμηλά - ρεκόρ τα yields των ομολόγων σε Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία και Φινλανδία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αποδόσεις όλων των βραχυπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων ήταν αρνητικές, του 10ετούς υποχωρούσε στο 0,45%, ενώ του 30ετούς υποχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία στο 1,14%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται πάνω από το 10% -στο 10,6% από 9,8% νωρίτερα- για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2013, εν μέσω σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η απόδοση του 3ετούς ελληνικού τίτλου εκτινάσσεται σήμερα κατά 175 μονάδες βάσης, σε επίπεδα που ξεπερνούν και το 15%. Συγκεκριμένα, το yield του 3ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται  στο 15,37% ενώ του 5ετούς ανέρχεται στο 11,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Bloomberg, οι ιρλανδικοί τίτλοι απέδωσαν 13% στο διάστημα των 12 μηνών μέχρι και εχθές, οι ισπανικοί 15%, οι γερμανικοί 11%, ενώ τα ελληνικά ομόλογα απώλεσαν 1,9% στο ίδιο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v