Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να στέλνουν λάθος σήμα

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Ανακοινώνονται σήμερα οι αξιολογήσεις Γερμανίας, Μάλτας, Ολλανδίας, Λιθουανίας, Πορτογαλίας. Μην δίνετε μεγάλη βάση στις κινήσεις των ελληνικών ομολόγων, λένε αναλυτές.

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τα οποία όμως παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους παραμένουν οι αποδόσεις των υπολοίπων τίτλων της ευρωπεριφέρειας, λόγω των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σύντομα σε ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εξέτασε στη συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου μοντέλα για την αγορά επενδυτικής κλάσης τίτλων ύψους έως και 500 δισ. ευρώ. Επικαλούμενο πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, το πρακτορείο αναφέρει πως μεταξύ των επιλογών που παρουσιάστηκαν ήταν η αγοράς μόνο χρέους που βαθμολογείται με ΑΑΑ ή ομολόγων που βαθμολογούνται τουλάχιστον με ΒΒΒ. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει αποφάσεις στις 22 Ιανουαρίου.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για την απασχόληση στις ΗΠΑ, αλλά και τυχόν αλλαγές στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Γερμανίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η απόδοση του ελληνικού 3ετούς τίτλου υποχωρεί στο 13,49%, του 5ετούς στο 11,53% και του 10ετούς στο 10,2%, ενώ η απόδοση του ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,85%, του ισπανικού στο 1,70% και του πορτογαλικού στο 2,63%. Στο 0,50% η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, στο 0,009% του 5ετούς και στο -0,10% του 2ετούς.

Τα ελληνικά yields δημιουργούν στρεβλή εικόνα για τις εκλογές

Εν τω μεταξύ, αναλυτές διαφόρων μεγάλων ινστιτούτων και τραπεζών, μιλώντας στο Bloomberg, προειδοποιούν πως οι κινήσεις στην ρηχότατη αγορά των ελληνικών ομολόγων δημιουργούν στρεβλή εικόνα για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν το 10% για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες, αντανακλώντας τις ανησυχίες ότι η ΝΔ δεν θα καταφέρει να μειώσει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το μήνυμα αυτό των αγορών έχει «θολώσει» λόγω της κατάρρευσης της ρευστότητας και της συναλλακτικής δραστηριότητας. Το trading ελληνικών κρατικών ομολόγων μέσω της ΗΔΑΤ ανήλθε τον Δεκέμβριο στα 372 εκατ. ευρώ, ή στο περίπου 2% αυτού που ήταν πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για τον λόγο αυτό, «δεν θα πρέπει να 'διαβάζουμε' πολλά από τις κινήσεις οποιασδήποτε μεμονωμένης ημέρας», σχολίαζε ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, David Schnautz.

Κατά τον ίδιο, «τα επίπεδα τιμών δείχνουν πως η αγορά φοβάται πολύ έναν ακόμα γύρο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση χρέους, ή τη συζήτηση αναφορικά με μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

«Οι αποδόσεις είναι δικαίως υψηλές, καθώς αποτιμούν ένα ρίσκο», δήλωσε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Πελαγίδης, senior fellow του Brookings Institution και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. «Αν όμως ο κάθε 'παίκτης' σκεφτεί λογικά, και δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και της μεσαίας τάξης που ψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να κάνει αυτό που θέλουν οι ψηφοφόροι».

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν αυξανόμενη αξία για ένα υψηλού ρίσκου στοιχήματος, για όσους δεν παίρνουν «τοις μετρητοίς» τα όσα λέγονται για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τον Padhraic Garvey, στρατηγικό αναλυτή της ING Groep.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v