Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν ευρώ και αποδόσεις ομολόγων μετά την ΕΚΤ

Θετικά αντιδρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αναγγελία του QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποδεικνύεται αρκετά «επιθετικό» κατά τους αναλυτές. Υποχωρούν ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια.

Θετικά αντιδρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις ανακοινώσεις Ντράγκι, ενώ τα yields στα ομόλογα του ευρωνότου υποχωρούν με το ελληνικό 10ετές να πέφτει στο 9,26%.

Το ευρώ διολισθαίνει σχεδόν 1% μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα εκκινήσει πρόγραμμα αγορών κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον Σεπτέμβριο 2016. Ειδικότερα, υποχωρεί κάτω από το 1,15 δολάριο, κάνοντας πράξεις αυτή την ώρα στο 1,1485 δολάριο. Επίσης, εμφανίζει σημαντικές απώλειες έναντι του ελβετικού φράγκου, υποχωρώντας κάτω και από το 1:1, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο 0,988 φράγκο. 

Οι δηλώσεις του «πείθουν» τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να πατάξει τον αποπληθωρισμό και κινούνται αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς ο κ. Ντράγκι συνεχίζει να αποκαλύπτει τις κρίσιμες επιμέρους παραμέτρους του προγράμματος, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και οι χρηματιστηριακές μεταβολές ευμετάβλητες. 

Πάντως στην άμεση αντίδραση το ευρώ διολισθαίνει σε νέο χαμηλό 2003, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE Eurofirst 300 κερδίζει 1,2% με άνοδο 2,5% στην ιταλική αγορά του Μιλάνο.

Το yield στο ελληνικό 10ετές ομόλογο υποχωρεί πάνω από 50 μονάδες βάσης, στο 8,71%, το ισπανικό 5,1 μ.β. στο 1,50%. Η απόδοση στ γερμανικό 10ετές ενισχύεται 4,3 μονάδες βάσης στο 0,56%.

Σημαντική τόνωση προσφέρει το ευρω-QE και στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι ένα τμήμα της νέας ρευστότητας θα «βρει τον δρόμο» του προς αυτές και ότι γενικότερα η ΕΚΤ «συνεχίζει την τάση παροχής ρευστότητας στις διεθνείς αγορές» από εκεί που την άφησε η αμερικανική Fed.

Ειδικά τα νομίσματα υψηλής απόδοσης ευνοούνται, με το ρωσικό ρούβλι 1,4% υψηλότερα και την τουρκική λίρα 1,2% υψηλότερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Βραζιλίας κερδίζει 1,4% ενώ του Μεξικό 1,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v