Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζονται τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Οι επενδυτές στρέφονται στις μετοχές και «ξεφορτώνονται» ομόλογα, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τίτλοι σε όλη την Ευρώπη. Στο 0,437% η απόδοση του γερμανικού Bund, στο 5,658% του ελληνικού 10ετούς τίτλου.

Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα είναι σήμερα οι μεγάλοι χαμένοι, με τους επενδυτές να στρέφονται μαζικά στις μετοχές και να «ξεφορτώνονται» χρέος μετά την εκλογή του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Όλα τα κυβερνητικά ομόλογα στην Ευρώπη υποχωρούν σήμερα, πιέζοντας ανοδικά τις αποδόσεις και μαζί τους το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις της ηπείρου.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund διαμορφώνεται σε 0,437%, ενώ η απόδοση του γαλλικού 10ετούς τίτλου είναι στο 0,798. Το ιταλικό 10ετές κρατικό ομόλογο έχει απόδοση 2,2720%, το ισπανικό 1,604% και το πορτογαλικό 3,402%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται σε 5,658% και του 2ετούς σε 5,358%.

Στη Βρετανία, οι αποδόσεις του 10ετούς gilt αυξήθηκαν κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, στα υψηλότερά τους από τον Μάρτιο και μετά.

Οι μετοχές, στο μεταξύ, όλες κινούνται ανοδικά, καθώς καταλαγιάζει η πρώτη αντίδραση στη νίκη Μακρόν στη Γαλλία. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αντιστρέψει την πορεία τους, αφότου έκλεισαν χαμηλότερα τη Δευτέρα.

Με τις προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη να βελτιώνονται, μετά τις ήττες δεξιών λαϊκιστών στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται επίσης και από τις προσδοκίες για σταδιακή αλλαγή πορείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Χθες, ο Ιβ Μερς του διοικητικού συμβουλίου τόνισε πως η κεντρική τράπεζα πλησιάζει προς μεταστροφή από την τρέχουσα τάση της για περισσότερη χαλάρωση, προς μια πιο «ουδέτερη» στάση. Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη διαρκώς κερδίζει έδαφος, ανέφερε ο τραπεζίτης και πρόσθεσε πως «αν ανακάμψει η οικονομία της ευρωζώνης και ο πληθωρισμός προχωρήσει κι άλλο προς τον στόχο της ΕΚΤ με βιώσιμο τρόπο, μια συζήτηση για ομαλοποίηση της πολιτικής θα είναι δικαιολογημένη στο μέλλον», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v